Ons mooie voedselboek
Een echte aanrader voor kinderen vanaf acht jaar is Ons mooie voedselboek. Dit boek staat vol met interessante weetjes over ons dagelijks eten en leuke doe-het-zelf dingen zoals bakken, kweken en koken. Welke reis legt een banaan af naar jouw fruitschaal? En hoe wordt van melk yoghurt gemaakt? En waarom is volkorenbrood zo gezond? Alle antwoorden zijn in dit informatief, leerzaam én zeker ook leuk boek te vinden.
Boodschappen doen
Ons mooie voedselboek begint met Pepijn en zijn hondje Pepper. Pepijn heeft een boodschappenlijstje en neemt de lezers mee met boodschappen doen. Samen maken ze een avontuurlijke reis langs kassen vol sappige aardbeien, tropische bananenplantages en boerenkoolvelden. Ze nemen een kijkje onder de grond om te zien hoe aardappels groeien en duiken in de zee om garnalen te vangen. Jij reist met ze mee en ziet wat er allemaal gebeurt om het eten op ons bord te krijgen en hoe het is om boer te zijn. En wat is ‘biologisch’ en ‘fair trade’ eigenlijk? Het wordt allemaal op een eenvoudige manier uitgelegd in dit boek.
Pieper Power
Maar dat is niet alles. Ons Mooie Voedselboek daagt kinderen uit om na te denken over wat er op hun bord ligt, en er zelf mee aan de slag te gaan: aardbeien kweken, frozen yoghurt maken, pannenkoeken bakken of een lampje laten branden op pieperpower.
Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met leuke weetjes, quizjes en heerlijke recepten die de kinderen zelf kunnen maken. Wist jij bijvoorbeeld dat Nederlanders van alle Europeanen de meeste yoghurt eten? En dat je eigengemaakte tzaziki kunt maken van yoghurt?
Doel van het boek
De makers van dit boek zijn wetenschapsjournalist en voedingskundige Lisette de Jong en bakkersdochter Ria de Jong. De illustraties en vormgeving komen uit handen van Jenny Lindhout. Met dit boek willen zij kinderen belangrijke waarden meegeven over voedsel en voedselverspilling. Spelenderwijs leren de kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe belangrijk het is om gezond en puur te eten. Daarnaast helpt het boek ook ouders, grootouders en leerkrachten om het thema voedsel op een leuke manier te bespreken.
Deel dit artikel: