Conserveringstechnieken voor het bewaren van groenten, fruit en kruiden
Wanneer je veel groenten, fruit en kruiden hebt geoogst, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Soms is je oogst zo groot dat je niet alles op krijgt. Daarom is het handig én leuk om je geoogste producten te bewaren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Denk aan drogen, fermenteren en inmaken. Maar hoe doe je dit precies? Wij geven je de beste tips en een paar heerlijke recepten, zodat je het thuis gemakkelijk kunt toepassen.
Drogen
Je ingrediënten drogen is de makkelijkste manier van bewaren. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld buiten in de zon, maar je kunt ook de oven gebruiken. Belangrijk is data je niet te grote hoeveelheden tegelijkertijd droogt, want dan kan het gaan rotten. Wil je toch grote hoeveelheden drogen? Dan is een voedseldroger of droogkast een aanrader.
Je gedroogde groenten of kruiden kun je vervolgens het beste bewaren in een goed afsluitbare pot of voorraadbakje en zet deze in een donkere kast.
Lees meer over het drogen van groente en fruit.
Fermenteren
Fermenteren is misschien een minder bekende bewaringsmethode. Het is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Bekende voorbeelden van gefermenteerde producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. De bacteriën, schimmels of gisten zetten de stoffen in een product om waardoor de smaak, geur of het uiterlijk verandert. Thuis kun je dit met je overgebleven groenten ook doen.
Fermenteren kan op twee manieren, namelijk met of zonder water. Het fermentatieproces begint met zout. Gebruik hiervoor zout zonder jodium, want jodium doodt bacteriën en dat is juist niet wat we willen.
Wil je fermenteren zonder water, dan moet je de groenten klein snijden. Vervolgens voeg je zout toe. Gebruik 1 tot 3 procent zout op een kilo groenten. Hussel alles met je handen goed door elkaar totdat er vocht vrijkomt dat alle groente bedekt. Fermenteren zonder water werkt goed bij witte kool, rode kool, wortel en venkel.
Wil je fermenteren met water? Dan kun je de groenten in zijn geheel of stukjes groenten in het water met zout leggen. Let op de verhoudingen. Wanneer je 600 gram groenten in een pot doet, voeg je hier 400 ml water en 1 eetlepel zout aan toe. Deze manier werkt goed bij spruitjes, augurken, radijsjes en wortelen. Bewaar de potten op ongeveer 17 graden. Hoe lang je de potten moet bewaren hangt af van het product dat je fermenteert.
Lees meer over het fermenteren van bijvoorbeeld witte kool.
Inmaken
Met deze bewaartechniek kun je enorm veel variëren. Elke soort groente, fruit of kruid kan ingemaakt worden. Bij het inmaken van ingrediënten gebruik je azijn als basisingrediënt. Door de azijn blijven producten heel lang houdbaar.
Inmaken kan op drie verschillende manieren. Je kiest er een op basis van jouw persoonlijke smaak. Hou je van een zoetzure, zure of hartig zure smaak?
Zoetzuur
Een goed voorbeeld van een zoetzure smaak is de ingemaakte augurk. Maar ook tomaat, ui, prei, wortel, courgette, paprika, knoflook en rode biet kunnen uitstekend zoetzuur ingemaakt worden. Hierbij gebruik je een verhouding tussen azijn, water en suiker. Welke verhouding hangt geheel van jouw smaak af. Bijvoorbeeld: 2-2-3 of 1-1-1, 1-2-5. Experimenteren dus!
Zuur
Wanneer je van zure groenten houdt, laat je in bovenstaande verhoudingen de suiker weg. Hiervoor kun je witte kool, bloemkool, komkommer, paddenstoelen en pepers gebruiken.
Hartig zuur
Een hartig zure smaak krijg je door in plaats van suiker, zout toe te voegen. Sparrenscheuten, vlierbessen, korianderzaad, maar ook rode bessen en druiven krijgen hierdoor een heerlijke smaak.
Tip: gebruik kleine potten, want wanneer je deze eenmaal geopend hebt, is de inhoud nog maximaal een week houdbaar.
Heb je verschillende groenten over? Probeer dan eens deze zoetzure atjar!
Deel dit artikel: