Groente en fruit drogen

Groente en fruit drogen

Eerder vertelden we over het invriezen van kruiden en hoe je van fruit heerlijke zelfgemaakte jam maakt. Deze keer hebben we het over het drogen van fruit en groenten. Een gezonde, goedkope en gemakkelijke manier om de houdbaarheid van je laatste zomeroogst te verlengen zonder dat de smaak verloren gaat.

Je kunt proberen om fruit te drogen buiten in de zon. Voorwaarde is wel dat het een paar dagen flink warm is met een droge lucht. Helaas komt dat in Nederland niet zo snel voor maar je kunt sowieso het droogproces in de buitenlucht beginnen. Binnen heb je meerdere opties. Kies voor een donkere plek met een temperatuur tussen de 30°C en 50°C. Dit kan dichtbij een kachel, radiator of CV-ketel zijn. Ook kun je je kiezen voor drogen in een oven of gebruik maken van een speciaal droogapparaat.

Fruit drogen

Verwijder voor het drogen eventueel de pitten uit het rijpe fruit en snijd het daarna in stukken. Hoe kleiner en dunner de stukken fruit, hoe sneller ze zullen drogen. De stukken die je niet eet, zoals de schil, kun je er het beste voor het drogen al afhalen. Zet de oven op ongeveer 70 °C en plaats de stukjes fruit. Houdt er wel rekening mee dat het droogproces in de oven wel acht tot tien uur kan duren en dat je de stukken tussendoor even moet omdraaien. Veel fruitsoorten zijn geschikt om te drogen waaronder appels, peren, bessen, pruimen, aardbeien, kiwi, ananas en framboos.

Groente drogen

Niet alle groenten lenen zich er voor om te drogen maar tomaten en champignons kun je op dezelfde manier drogen als het fruit. Andere groentesoorten, zoals broccoli en sperzieboontjes moet je eerst blancheren voordat je ze kookt en zullen ook na het drogen opnieuw gekookt moeten worden voordat je ze kunt eten. Denk ook eens aan het drogen van komkommer, paprika, prei, rabarber, wortels en uien.

Zorg ervoor dat je al je groente en fruit goed door laat drogen om te voorkomen dat er later schimmel op kan groeien. Heb je al gedroogd fruit klaar voor gebruik, kijk dan eens naar deze recepten met gedroogd fruit.


Deel dit artikel:

Boeken