• inmaken 3
  • inmaken 4
  • inmaken

Inmaken: Bewaar wat lekkers voor later!

Niets is zo lekker als het koken met verse producten uit je eigen moestuin! Is je oogst groter dan je op kunt? Kies er dan eens voor om je groenten en fruit in te maken. Wij geven je een paar handige tips!

Inmaken wordt vaak verward met wecken, maar heeft een andere techniek. Inmaken doe je door je groente en fruit te conserveren in een glazen pot die je eerst verhit en steriliseert. Dit dood alle bacteriën. Vervolgens voeg je zuur, suiker, zout, azijn of alcohol toe zodat je producten tot wel een jaar houdbaar blijven.


Inmaak recepten

De basis van het inmaken is vaak hetzelfde maar de recepten verschillen per groente- en fruitsoort. Voordat je aan de slag gaat met het inmaken, is het dus slim te kijken naar welke inmaakrecepten passen bij jouw groente of fruit. Zo kun je op veel verschillende manieren appels inmaken en tomaten inmaken, maar heb je voor het inmaken van asperges wat minder keus uit recepten.

Andere groente- en fruitsoorten die je kunt inmaken zijn onder andere: wortels, pompoenen, boontjes, augurken, paprika, courgettes, knoflook, kersen, pruimen, peren en mandarijnen.

Je kunt er ook voor kiezen om eerst jam te maken van de fruitoogst die je over hebt, of om eerst soep te maken van lekkere overgebleven groentes. Jam en soep kun je namelijk ook inmaken. Probeer bijvoorbeeld eens een perenjam met vanille, een verse knolserlderijsoep of winterseerwtensoep in te maken. Handig én lekker voor een later tijdstip!


Boek over inmaken

Heb je de smaak van het inmaken te pakken, dan kun je verder met experimenteren met het boek Zelf ingemaakt van Uitgeverij Snor. Hier staat bijvoorbeeld in hoe je zelf likeur brouwt en zelf jam, chutney en pesto maakt.

Deel dit artikel:

Ereaders