Kruidentoppers voor bij de barbecue!
Barbecuegerechten worden nog smaakvoller als je verse kruiden toevoegt. Welke kruiden je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en de gerechten die je gaat bereiden. Bekijk onze top 7 van de meest smakelijke kruiden voor bij de barbecue!
Vlees, vis en groenten kruiden voor op de barbecue kan op verschillende manieren. Wij lichten 2 manieren voor je toe: ‘Dry rub’ houdt in dat je rauw vlees inwrijft met kruiden. Ga je marineren, dan meng je de kruiden met bijvoorbeeld olijfolie en wat zout en peper en bestrijk je jouw vlees, vis en/of groenten hiermee.
BBQ-kruiden top 7
Basilicum
Basilicum past perfect bij de smaak van tomaat en bij de lichtere vleessoorten zoals kalf en kip. Verse basilicum is natuurlijk ook het belangrijkste ingrediënt voor zelfgemaakte pesto of voor een frisse basilicumdressing, ideaal voor over de salade. Gedroogde basilicum behoudt beter zijn smaak bij warme gerechten. Smeer bijvoorbeeld stukjes zalm in met olijfolie en gedroogde basilicum en bak zachtjes gaar op de barbecue.
Dille
Dille smaakt zoet en fris en heeft een lichte anijssmaak. Dille gaat niet alleen goed samen met zalm, maar ook met andere lichte vissoorten, zoals witvis. Daarnaast is het heerlijk in salades, bij een gekookt eitje en door gegrilde aardappeltjes.
Knoflook
We gebruiken knoflook meestal in gedroogde vorm, maar de verse, groene knoflook heeft een wat zachtere smaak. Gebruik knoflook naar eigen invulling om bijvoorbeeld gamba’s, kip en champignons te marineren. Een heerlijk bijgerecht is bijvoorbeeld gepofte knoflook. En in een handomdraai maak je jouw eigen kruidenboter door geperste knoflook met roomboter te mengen. Eventueel een beetje gehakte peterselie en/of bieslook erbij en smullen maar!
Oregano
Oregano, of wilde marjolein, heeft een pittige, kruidige smaak die gedroogd eigenlijk het best tot zijn recht komt. Bij een barbecue gebruik je dit kruid bij tomaten, courgette, aardappel, kip of paprika. Oregano kan, in tegenstelling tot de meeste groene kruiden, aan het begin van het koken al worden toegevoegd. Hoe langer oregano wordt verwarmd, hoe meer smaak het afgeeft.
Rozemarijn
Rozemarijn smaakt heerlijk bij vlees zoals lam, schaaldieren en aardappeltjes. Maar ook gegrilde groenten, zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat geef je extra smaak door wat rozemarijn toe te voegen. En wist je dat de verse bloemetjes van rozemarijn heerlijk zijn in een eigengemaakte salade?!
Salie
Salie heeft een warme, kruidige en beetje bittere smaak en wordt vooral gebruikt in warme gerechten. Salie is zowel vers als gedroogd te gebruiken. Snij de blaadjes fijn dan geven ze lekker veel smaak af. Salie past goed bij vleesgerechten, zoals kip of varkensvlees. En met verse salie geef je koteletjes net dat beetje extra. Maar salie is ook heerlijk bij een frisse aardappelsalade.
Tijm
Tijm heeft een scherp, iets bitter en zoet aroma. Tijm wordt zowel gedroogd als vers gebruikt. Het wekt de eetlust op en is daardoor een ideale starter. Rits de blaadjes van de vers geplukte steeltjes en gebruik tijm in olijfolie. Afkruiden met peper en zout en bestrijken op wat geroosterd brood: heerlijk! Tijm smaakt ook lekker in combinatie met kip, lamskoteletjes en bijvoorbeeld ribeye.
Verse kruiden toevoegen
Het moment waarop je verse kruiden het beste toevoegt aan je gerecht, verschilt per kruid.
- Kruiden met harde blaadjes zoals tijm, laurier, salie en rozemarijn hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Voeg deze daarom al op tijd toe.
- Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het laatst toevoegen om smaakverlies te voorkomen. Wanneer je gedroogde kruiden gebruikt maakt het niet zoveel uit wanneer je de kruiden toevoegt.
Verse kruiden bewaren
Heb je na de barbecue verse kruiden over? Gooi ze niet weg. Verse kruiden bewaren is namelijk helemaal niet moeilijk en ideaal voor een volgende barbecue!
Deel dit artikel: