Tijd voor stamppot!
Denk je aan de winter, dan denk je aan stamppot! Al honderden jaren is het een geliefd wintergerecht. Vroeger werd het gemaakt om de hardwerkende landarbeiders snel, eenvoudig en goedkoop van eten te voorzien dat hen bovendien veel energie zou opleveren. Tegenwoordig vinden we stamppot vooral heel lekker en variëren we er op los in de keuken!
Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld van bijzondere stamppotten hebben we twee boeken geselecteerd die vol staan met leuke, bijzondere en lekkere stamppotgerechten.
Stamppot!
In het boek ‘Stamppot!’ vind je bijna zestig eigentijdse en internationale stamppotgerechten waar je zelf waarschijnlijk nooit opgekomen was. Wat dacht je van een witlofstamppot met blauwe kaas en fruit of een luxe rode koolstamppot met crème de cassis, feta en champignonsaus? Of een Oosterse stamppot met gemarineerde speklapjes? Het boek daagt je uit om creatief te zijn en te experimenteren met luxe smaken. Ook wordt er uitgelegd hoe je van een ‘simpele stamppot’ een culinair hoogstandje maakt. De recepten beschrijven niet alleen hoofdgerechten maar ook voorgerechten, amuses en lunchgerechten, uitgesplitst in recepten voor vleeseters, viseters en vegetariërs. Bestel hier het boek ‘Stamppot’ van Thea Spierings.
Het grote, waanzinnige stamppotboek
De hele titel van het boek luidt ‘Het grote, waanzinnige en heel bijzondere stamppotboek vol ontzettend plakkerige, handige en explosieve experimenten’. In dit boek vind je veel (product)informatie, weetjes en handige trucs op stamppottengebied. Het biedt niet alleen meer dan veertig bijzondere recepten maar ook veel grappige experimenten waarbij niet alleen smaak maar ook geur, geluid en zicht een rol spelen. De mooie illustraties en tekeningen maken het koken van stamppot tot een feest in de keuken. Ook leuk om samen met je kinderen te doen! Bestel hier dit boek geschreven door Marije Sietsma.
Hou je van de traditionele stamppotten, ook dan kun je experimenteren. Bijvoorbeeld op het gebied van verschillende verse groente- en fruitsoorten in je stamppot. Zo kun je ook eens een spitskoolstamppot met paprika en brie uitproberen, een snijbonenstamppot met tuinkers en worst, of (later dit jaar) een heuse zomer stamppot met perzik en appel.
Stamppot bewaren
Stamppot die je over hebt kun je het beste buiten te koelkast laten afkoelen. Hierna kun je je gerecht nog twee dagen bewaren in de koelkast of invriezen. Bewaarde stamppot kun je opwarmen in de magnetron, in een koekenpan met een klontje boter of in de oven. Smakelijk!
Deel dit artikel: