
TLC-tips voor verse keukenkruiden
Heb jij ook zo’n moeite om de kruidenplantjes die je koopt in de supermarkt goed te houden? Worden de blaadjes van jouw peterselie snel geel? Hangt jouw basilicum of bieslook na een week al slap? Is munt winterhard? Wij geven op al deze vragen antwoord, zodat je veel langer kunt genieten van al die heerlijke verse kruiden!
Basilicum verzorgen
Basilicum is misschien wel het meest gevoelige kruidenplantje van alle verse keukenkruiden. Vooral tocht en kou vindt basilicum niet fijn. Daarom staat basilicum graag op een lichte, beschutte plek. Een constante temperatuur van boven de 16/17 graden vindt basilicum het fijnst.
Water geven doe je het beste vanaf de onderkant. Bijvoorbeeld door het plantje op een schoteltje met een laagje lauwwarm water te zetten elke 3 tot 4 dagen, zodra de blaadjes iets gaan hangen.
Bieslook verzorgen
Het is heel goed om het plastic de eerste dagen nog even om de plant te laten zitten. Na 4 of 5 dagen kun je de folie verwijderen. Bieslook staat graag op een lichte plaats, maar niet vol in de zon, op de tocht of boven een verwarming.
Ook bieslook kun je het beste vanaf de onderkant lauwwarm water geven. 1 x per ongeveer 3-4 dagen (als de sprietjes iets gaan hangen). Zet dan het plantje met de wortels in een laagje water van zo’n 1 a 2 cm.
Munt verzorgen
Munt is een hele sterke plant, die op de vensterbank graag in het licht staat maar niet in de volle zon. Water geven doe je het beste vanaf de onderkant met lauwwarm water. 1 x per ongeveer 3-4 dagen (als de blaadjes iets gaan hangen) zet je het plantje met de wortels in een laagje water van zo’n 1 a 2 cm.
Munt kan ook prima buiten groeien en is zelfs winterhard. Munt vermeerderd zichzelf echter door stengels onder de grond te laten groeien en ergens weer de kop op te laten steken. Hierdoor heb je binnen de kortste keren je hele tuin vol staan met munt. Plant munt daarom bij voorkeur in een bak.
Peterselie verzorgen
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de blaadjes van peterselie geel worden: te veel water, gebrek aan voeding, te weinig licht of niet tijdig uit de plastic hoes van de supermarkt halen. Ga bij jezelf na welke reden bij jou van toepassing kan zijn en probeer dit aan te passen.
Ook voor peterselie geldt: niet boven en verwarming plaatsen en ook niet in de tocht. Regelmatig lauwwarm water geven vanaf een schoteltje. Peterselie oogsten doe je door de takjes onderin af te knippen.
Kruiden naar buiten
Peterselie, tijm, munt, rozemarijn, salie, majoran kunnen naar buiten vanaf eind april.
Dille, basilicum, kervel, koriander kunnen vanaf half mei naar buiten, maar zet ze in een droge beschutte omgeving en denk eraan; ze zijn niet winterhard!
Deel dit artikel: