
Eet eens iets anders: aardpeer
De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalem-artisjok: hoe je hem ook noemt, waarschijnlijk voor iedereen even onbekend. Dat was vroeger wel anders! De aardpeer was in de tijd van de oorlog namelijk een veel gekweekte en gebruikte groente. Langzaam nam de aardappel deze populariteit echter over. Oorspronkelijk komt de aardpeer uit Noord-Amerika, maar vooral in Frankrijk wordt hij nu nog veel gegeten.
De aardpeer kun je heel goed toepassen in de Nederlandse keuken. De smaak van de knol is lichtzoet en kun je vergelijken met de smaak van artisjokken of schorseneren met een hint van noten. Van een aardpeer moet je echter wel snel genieten. Vers zijn ze namelijk het lekkerst en in de koelkast nog maar kort houdbaar.
Aardpeer kun je net als een aardappel koken met een beetje zout of bakken met boter. Maar ook rauw smaakt een aardpeer heerlijk, bijvoorbeeld verwerkt in een salade. Rasp ze eventueel samen met wortelen en maak een lekkere dressing van verse kruiden. Combineer dit met een vette vis of gevogelte en je hebt een heerlijk gerecht op tafel staan!
Ook een soep van aardpeer is altijd geslaagd. Of bak eens zelfgemaakte aardpeerchips! Snijd ze in dunne plakjes en frituur op 180 graden. Maak af met kerrie- of paprikapoeder en je hebt een bakje verse chips voor bij je favoriete film!
Uiterlijke kenmerken
Een aardpeer is langwerping en oneffen. Ze zijn ongeveer 10 centimeter lang en 3-5 centimeter dik. Qua uiterlijk lijkt hij op een gemberwortel. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig. Wanneer hij wordt blootgesteld aan licht kleurt hij naar lichtbruin of wit, paars of rood. Aardpeer is verkrijgbaar van midden oktober tot eind april.
Een aardpeer is erg gezond. Naast vitamine A, C en B3, bevat hij veel mineralen zoals kalium en koolhydraten in de vorm van inuline. Hierdoor is dit gewas erg populair bij suikerpatiënten. De textuur van een rauwe aardpeer is heel knapperig.
Aardpeertips
- Let er bij de aankoop op dat de knollen stevig aanvoelen en niet verschrompeld zijn.
- Wanneer je de knollen geschild hebt, leg ze dan in een bak water met een lepel azijn of citroensap om verkleuring tegen te gaan.
- Laat aardperen zolang mogelijk in de grond zitten. Niet alleen blijven ze zo langer goed, maar hoe groter de aardpeer, hoe zoeter.
Deel dit artikel: