Wil je meer dan alleen verse groenten? Tik een eitje!
Moestuintjes zijn alweer een aantal jaar super hip. Begrijpelijk, want niets is lekkerder (en leuker) dan je zelf gekweekte groenten of kruiden eten. Alhoewel, niets? Dan heb je nog nooit verse eieren geproefd! En hoe leuk is het om die vrolijk kakelende, GFT-vernietigende pluizenbollen in je tuin te houden?!
Heb je zo’n twee vierkante meter over in je tuin, of op je dakterras, en ongeveer een uur per week tijd voor een nieuwe hobby? Volg dan deze zeven stappen en voor je het weet heb je elke ochtend een vers eitje bij je ontbijt!
Stap 1. Bouw een huis voor je kippen
(Kopen kan natuurlijk ook)
Waar je op moet letten is dat je voor het houden van twee tot drie kippen ongeveer twee vierkante meter ruimte nodig hebt voor een nachthok. Verder hebben je kippen een stok nodig om op te slapen, een droge zachte ondergrond van stro om eitjes op te leggen, en genoeg beschutting tegen zon of regen. Als laatste hebben je kippen nog een zandbad nodig. Kippen wassen zich namelijk graag met zand, om zich te ontdoen van parasieten. Zorg dus in de directe omgeving van hun verblijf voor een flinke laag zand.
Stap 2. Koop voer
Hiervoor heb je twee opties. Goedkoopste optie: Koop kippenvoer (gemengd graan), legkorrels (vitaminen en mineralen) en kippengrit apart. Iets duurdere optie: Koop een kant-en-klaar mix waar alles in zit.
Stap 3. Koop kippen
(de leukste stap!)
De ene kip is de andere niet. Verdiep je eerst in de verschillende soorten kippen voordat je er een koopt. Dan weet je zeker dat je een kip krijgt die bij je past. Zijdehoentjes zijn bijvoorbeeld makkelijk tam te krijgen en hebben een hoog knuffelgehalte. Drentse hoenen daarintegen zijn helemaal niet tam, maar wel een stuk zelfredzamer. Het meest doorsnee is de Barnevelder.
Er zijn fokkers waar je kippen kan kopen, maar ze worden vaak ook gratis aangeboden, bijvoorbeeld via Marktplaats.
Stap 4. Zet de kippen in hun nieuwe stulpje
Kippen moeten in het begin altijd even wennen aan hun nieuwe omgeving. Hierdoor leggen ze in het begin misschien nog geen eieren, of vrij kleine eieren.
Kunnen jouw kippen vliegen? Zorg er dan voor dat ze de eerste week niet weg kunnen. Als je de kippen ’s morgens en ’s avonds voert, en ze iedere dag vers water geeft, zullen ze binnen een week van je houden en niet meer wegvliegen.
Stap 5. Zorg goed voor je kippen
Een kip krijgt graag elke dag vers drinkwater, en ‘s morgens en ‘s avonds een handje voer.Daarnaast houden kippen erg van GFT-afval en etensrestjes zoals aardappelen of pasta. Hiervoor gelden twee belangrijke regels:
- Geef je kippen niets wat je zelf ook niet meer zou eten;
- Geef niet te veel. Restjes kunnen gaan rotten, trekken ongedierte aan, en je kippen worden er lui van.
Stap 6. Raap elke dag eieren
Gemiddeld leggen kippen 6 dagen per week een ei. In de winter hebben ze een stop. Zorg dat je de eitjes elke dag raapt, anders worden je kippen broeds en komen ze de hele dag hun nest niet meer uit.
Stap 7. Tik een eitje
Verse eieren kun je maximaal 4 weken bewaren. Eieren blijven het langst houdbaar op een koele donkere plek, zoals in de koelkast of in de kelder. Maar vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!
Extra tip
Check altijd even bij je gemeente wat de regels zijn omtrent het houden van kippen. Meestal mag je binnen de bebouwde kom geen hanen houden, omdat die voor geluidsoverlast zorgen.
Deel dit artikel: