Cool al die kool!

Cool al die kool!

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt in augustus, maar deze maand kun je heel veel kool oogsten: witte kool, bloemkool, broccoli, chinese kool, savooie kool, spitskool en koolrabi. Hoe en wanneer je dit het beste kunt doen, verschilt per koolsoort. Daarom zetten we wat handige oogsttips voor je op een rijtje.

Bloemkool

Bloemkool is in Nederland een hele populaire koolsoort, bovendien is deze groente heel gezond. Een bekende soort is de winterharde winterbloemkool maar als je zomerbloemkool hebt geteeld kun je de kool oogsten in juli, augustus en september. Doe dit voordat de zijkanten van de kool los beginnen te worden. De bloemkool is het lekkerst wanneer je deze eet op de dag van het oosten. Lees meer over bloemkool.

Broccoli

Over het algemeen verdelen we de broccoli in de zogenaamde winter- en zomerrassen. Zomerbroccoli herken je aan zijn donkergroene bladeren met een blauwe gloed en kun je nog oogsten in augustus. Het is tijd om te oogsten als de eerste gele bloempjes aan de plant zichtbaar zijn en de broccoli nog mooi groen is. Lees meer over broccoli.

Chinese kool

De Chinese kool is een snelgroeiend ras. Acht weken nadat je de zaadjes hebt geplant, is het vaak al tijd voor de eerste oogst. Dat kan dus ook in augustus! Snij de kroppen dan net boven de grond af. Mocht je nog meer willen zaaien doe dat dan nu. Je kunt Chinese kool tot in november oogsten. Lees meer over Chinese kool.

Koolrabi

Het oogsten van de zomerkoolrabi gebeurt ook in augustus. Oogst ze vooral jong en mals. Laat de rassen dus niet te groot en dik worden want dat zorgt voor een vezelige en droge kool met een minder mooie smaak. Zodra de knol tussen de 7 en 10 cm dik is, is de koolrabi klaar om te oogsten. Lees meer over koolrabi.

Spitskool

Spitskool is net als witte en rode kool een sluitkool. Deze koolsoort groeit snel. Zodra de bladeren gesloten zijn, duurt het nog ongeveer twee weken tot de oogst. Spitskool is een echte zomerkool omdat deze voornamelijk in de maanden juni, juli en augustus wordt geoogst en gegeten.  Lees meer over spitskool.

Savooie kool

Zodra de kool in het midden gevormd is, kan je beginnen met oogsten. Over het algemeen is dat in september maar vaak ook al in augustus. Wil je een jaar later weer savooiekool kweken met eigen gewonnen zaad, laat dan een of enkele kolen doorschieten. De zaden die je daarvan wint, kun je het jaar erop gebruiken voor de teelt. Lees meer over savooie kool.

Witte kool

In juli en augustus is de witte kool op zijn mooist. Heeft zich in het midden van het gewas een grote gesloten kool gevormd, dan is het tijd om te oogsten. Snij de witte kool eruit en gooi de buitenste bladeren weg. Deze zijn net als de bladeren van de rode kool niet eetbaar. Lees meer over witte kool.


Deel dit artikel:

Tuin