Moestuinblog door
Geert-Jan Koning
Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.
Nieuwe huisdieren
Sinds januari hebben wij nieuwe huisdieren: Eisina’s ofwel compostwormen. Menigeen fronst zijn wenkbrauwen als ik dit vertel, maar neem van mij aan: het is een goede investering!
In het hele ecologische systeem spelen wormen een essentiële rol. De afbraak van plantaardig materiaal naar voedselrijk humus gebeurt mede door deze, door veel mensen verafschuwde, diertjes. Dus waarom zou je ze dan niet naar binnen halen om het keukenafval om te zetten naar voeding voor je planten? Dat is wat ik in januari heb gedaan.
Lastige start
Na aankoop van de wormenbak inclusief wormen ging het aanvankelijk prima. Regelmatig controleerde ik of de wormen voldoende actief waren, maar langzamerhand werd het ‘stiller’. Totdat er helemaal geen leven meer bleek te zijn! Omgekomen van de honger kon niet, want voedsel kregen ze genoeg. Nee, het euvel bleek het vochtgehalte te zijn. Veel vochtrijk voedsel vraagt om veel droog materiaal zodat de vochtbalans op orde blijft. Dat droge materiaal kan bestaan uit eierdozen of kranten en dat had ik, helaas, te weinig toegediend. Uiteraard heb ik direct nieuwe wormen besteld en ben ik nu veel alerter als het gaat om de vochtigheid in de bak.
Plantenvoedsel
Hoewel de eerste ervaringen niet echt geweldig waren (sorry wormen), hebben we al wel het eerste plantenvoedsel kunnen gebruiken dat uit dit systeem komt. Regelmatig tap ik het vocht af dat uit het verterende keukenafval komt. Dit vocht, ook wel ‘wormenthee’ genoemd, is uiterst voedzaam voor planten. Gemengd in een verhouding van 1/10 met water gebruiken we dit voor de planten in onze achtertuin. Op de echte wormencompost, wat feitelijk de uitwerpselen zijn van de wormen, moet ik nog even wachten. Had ik maar beter voor ze moeten zorgen…….
Lees meer blogs van Geert-Jan Koning
Deel dit artikel: