Moestuinklussen in december

In december ligt het werk in de moestuin voor een groot deel stil. Er zijn nog wel een paar klusjes die je kunt doen, maar voor een groot deel ligt je moestuin er nu verlaten en leeg bij. Tijd om de balans op te maken van het voorbije seizoen! En… de voorpret voor het nieuwe seizoen kan langzaam beginnen!

Tijdens de wintermaanden kun je de bodem van je moestuin bedekken met compost, (verteerde) stalmest van koeien of paarden of afgevallen bladeren. Bodembedekking verbetert de structuur van je bodem. En het zorgt ervoor dat onkruidzaden verstikken en geen kans hebben om te groeien. Bodembedekking houdt ook het vocht vast in de bodem en is een schuilplaats voor veel nuttige insecten.


Bodemanalyse

Aan het einde van het moestuinseizoen kun je een bodemanalyse (laten) uitvoeren. Met een bodemtest zie je welke organische elementen jouw bodem nodig heeft om voor sterke planten te zorgen in het nieuwe seizoen. Zo’n test laat je (vaak gratis) doen bij een tuincentrum of Boerenbond. Er zijn ook bodemtesten te koop die je zelf kunt doen.


Wat oogst je in de winter?

Zolang de grond nog te bewerken is, oogst je in december nog typische wintergroenten. Aardperen zijn winterhard en oogst je wanneer je ze nodig hebt. Je haalt ze met een riek uit de grond en verwerkt ze meteen.

Rode-, witte-, spits- en savooiekool oogst je nu nog volop, maar kun je ook nog even laten staan. Let op dat je de kolen beschermd bij vorst. Ook boerenkool en spruiten zijn klaar om van het land te halen.

Pastinaak kun je bij zacht winterweer in de grond laten zitten en oogsten als je ze nodig hebt. Snijbiet is matig winterhard en dus prima te oogsten. Winterprei oogst je de hele winter door.


Het nieuwe moestuinseizoen

De rustige wintermaanden zijn de ideale tijd om je voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Maak alvast een plan om je moestuin volgend jaar in te delen. Schrijf op welke gewassen dit jaar op welk bed hebben gestaan en pas een vruchtwisselingssysteem toe: hiervoor schuif je je gewassen ieder jaar een bed op om de grond niet uit te putten. Maak een plan welke groenten je wanneer wilt zaaien en bestel je zaden alvast. Maak je bamboestokken en bonenstaken schoon, controleer of je nog voldoende meststoffen, netten en plantbeschermingsmiddelen hebt en schaf eventueel nieuwe aan. Met de voorpret kun je nu dus al vast beginnen!


Wintertips

  • Spit de laatste bedden om en haal het onkruid eruit.
  • Maak de zaaibakjes, potjes en trays schoon en zet ze klaar voor gebruik.
  • In december kun je prei, wortel, rode biet en knolselderij nog inkuilen.
  • Oogst spruitjes regelmatig en ondersteun de wat zwaardere planten.
  • Maak je tuinmateriaal en gereedschap schoon en repareer of vervang wat stuk is.
  • Laat de tuinslang leeglopen en berg ze op. Sluit de waterleiding af. Controleer ook de regenton en zorg dat deze niet kapot vriest.
  • Controleer steunpalen bij fruitbomen en struiken.
  • Snoei je druivenplant in de kerstvakantie.

Deel dit artikel:

Boeken