Moestuinklussen in november
Al is de eerste nachtvorst nog niet geweest, het seizoen van de meeste zomergroenten is nu wel voorbij. In november is het tijd om de laatste gewassen van dit seizoen te oogsten. De dagen worden korter, waardoor de planten veel langzamer groeien. Ook is het nu tijd om je moestuin voor te bereiden op de komende winter en na te denken over het volgend moestuinseizoen.
In november oogst je wat er nog te oogsten valt: winterprei, veldsla, rucola, spinazie, boerenkool, spruitjes en winterpostelein. Maak ook kool, winterpeen, pastinaak en selderijknollen moeten worden schoongemaakt en op een vorstvrije droge plaats worden bewaard.
Inkuilen, intonnen of inkisten
Inkuilen, intonnen of inkisten zijn enkele benamingen voor het lang bewaren van groenten.
Inkisten doe je voor een wat kortere periode (maanden). Inkuilen is beter voor grotere hoeveelheden en een langere tijd. Het grote nadeel van inkuilen is dat muizen en (woel)ratten zich ook aangetrokken voelen tot deze ondergrondse voedingsbron!
Aardappelen, winterwortel, koolraap, knolselderij, pastinaak, bieten en maïs zijn geschikt om in te kuilen of in te kisten. Oogst de groenten, en snij het loof net boven de wortelhals af. Leg de groenten op een laag zand in een kist of ton. Bedek ze met zand en leg de volgende laag er bovenop. Dek af met een laagje zand. Op deze manier kun je groenten tot vijf maanden op een droge, koele plek bewaren.
Inkuilen doe je door het maken van een kuilhoop. Graaf een kuil. Leg hier een laag stro of zand in. Leg hier vervolgens een laag groente in. Breng over deze laag weer een laag stro of zand en ga zo door tot alle groenten in de kuil liggen. Breng daarna nog een dikke laag stro aan en sluit de kuil af met planken of zwart plastic. Leg over de planken/ het plastic nog een laagje grond. Kies altijd een beschutte en goed gedraineerde plek.
Zo maak je jouw moestuin winterklaar
- Zet de groenten die in de winter blijven staan zoveel mogelijk bij elkaar in een hoek van je moestuin. Bescherm de planten eventueel tegen de vorst met een mulchlaag, folie of verplaats de planten naar de koude kas.
- De lege bedden maak je schoon en spit je om. Maak de grond los en werk door de bovenlaag wat verteerde compost. Laat alles verder rusten.
- Ruim bladafval niet op. Het beschermt dieren en planten tegen de komende winter. Bovendien is rottend blad goed voor de bodemstructuur.
- Maak de gewasresten klein en leg ze op de composthoop. Gooi planten die ziek of aangetast zijn in de GFT-bak. Als je geen composthoop hebt, maak dan gewoon een hoop van de gewasresten. Zorg ervoor dat er geen grote stukken stengel en wortel inzitten en keer de hoop een paar keer om gedurende het najaar.
- Op de plaats waar nu je composthoop ligt, plant je het volgend jaar pompoen of courgette.
- Leg alvast nieuwe plantvakken aan voor het volgend jaar. Maak bamboestokken schoon en berg ze droog op. Vergeet niet de buitenkraan af te sluiten en tap de waterleiding af.
Deel dit artikel: