Moestuinklussen in september
Oogsten, oogsten en nog eens oogsten. Waarschijnlijk sta je in september met één been in de moestuin om te oogsten en met één been in de keuken om al dat lekkers te verwerken. De groeiomstandigheden in deze maand zijn veranderlijk en kunnen flink schommelen.
Tijd voor najaarsgroenten
Ook in september kun je in de moestuin groenten zaaien of planten. De mogelijkheden nemen wel af doordat er minder daglicht is. Als je een koude kweekbak hebt, kun je langer doorgaan met zaaien en planten.
Je kunt de volgende gewassen nog zaaien: blad- of snijselderij, radijsjes, raapsteel, herfstraapjes, winterpostelein, (winter)spinazie, kervel, peterselie, veldsla.
Je kunt deze maand knoflook planten, die je volgend jaar kunt oogsten.
De bedden waar erwten, bonen en peulen staan, kun je alvast schoonmaken. Knip de resten af tot vlak bij de grond en laat de wortels in de grond zitten.
Op de vrijgekomen bedden kun je een snelgroeiende groenbemester zaaien. Deze zorgen ervoor dat het bed onkruidvrij blijft en helpt ook bij het verbeteren van de bodemstructuur. Kies tot half september bijv. voor mosterdzaad en daarna voor winterrogge.
Oogsten
Deze maand kun je blijven oogsten! Maïs, bonen, tomaten, aubergines, courgettes, pompoenen, broccoli, boontjes, appels, peren, vlierbessen, rode bieten, kropsla, zomerprei, radijs, spinazie, uit, zomerwortelen, spitskool, knolvenkel, pastinaak, snijbiet, pepers, paprika’s, komkommers. En dan zijn we er vast nog een paar vergeten!
Suikermaïs
Je kunt zien dat suikermaïs rijp is als de draden aan de kolf droog en donkerbruin zijn. Als je op de korrel drukt, komt er een melkachtige vloeistof uit. Maïskolven smaken het lekkerst als je ze oogst nèt voor je ze gaat koken. Haal het kaf van de maïs, kook ze 5-7 minuten en serveer met roomboter: Overheerlijk!
Tomaten
Geef bij droog weer regelmatig water en verwijder de onderste bladeren. De zon helpt zo mee om de vruchten sneller te rijpen. Als de nachttemperatuur beneden 15°C daalt, rijpen de vruchten niet meer verder. Deze pluk je tegen het einde van de maand, ook al zijn ze nog niet rijp. Je kunt ze binnen verder laten rijpen.
Wintersla
Slaplantjes kun je in de vollegrond uitplanten. Je kunt deze voor begin november oogsten. Probeer ook eens om sla te zaaien. Doe dat het liefst in een koude bak, en kies voor soorten die tegen de kou kunnen, zoals mosterdblad, snijandijvie, rucola of veldsla. De bescherming van de koude bak is meestal genoeg, ook als de temperatuur erg laag wordt. In november kun je voor het eerst oogsten. Knip 2 cm boven de grond en laat de sla opnieuw groeien. Eind december groeien de planten nauwelijks, maar zodra de dagen weer langer worden, kun je opnieuw oogsten. Je kunt dan blijven plukken tot april/ mei.
Nog enkele tips:
- Gooi het blad en andere delen van aangetaste planten niet op je composthoop.
- Pluk bonen, courgettes en komkommers als ze jong en zacht zijn.
- Snoei de afgedragen stengels van de framboos tot de grond weg.
- Steek keukenkruiden, zoals peterselie en bieslook uit, scheur de pol in verschillende kleine polletjes en zet ze in potjes in je keuken.
Deel dit artikel: