Oogst nu je knolselderij
November is begonnen en de eerste lichte nachtvorst hebben we gehad. Nu is dan ook het goede moment om de knolselderij in je moestuin te oogsten.
Lekker, gezond en heerlijk in de winterse kost!
Eerst oogsten, dan smullen
Knolselderij oogst je door de knol in z’n geheel uit de grond te trekken. Oogst alle knolselderij voordat het echt koud buiten wordt en echt gaat vriezen, daar kunnen de knollen namelijk niet tegen. Vergeet niet het loof er meteen af te knippen, dat voorkomt dat de knol zacht wordt. De grootste knollen vergaan het snelst dus het is slim deze eerst als eerst op te eten.
De knol van knolselderij kun je zowel rauw, gepureerd als gekookt eten. Daarnaast kun je ook het blad gebruiken in gerechten, deze heeft een licht bittere smaak. Knolselderij in de keuken kun je vergelijken met het gebruik van aardappels. Je kunt er een stamppot mee maken of gratineren in de oven. Knolselderij smaakt heerlijk in combinatie met kerrie-, mosterd- en tomatensmaken. Rauw door een salade met bijvoorbeeld appel en walnoten is ook een aanrader. Als ingrediënt van een dikke (maaltijd)soep doet knolselderij het ook goed.
Knolselderij bewaren
Grote kans dat je oogst groter is dan wat je meteen kunt verwerken in gerechten. Gelukkig kun je knolselderij op verschillende manieren bewaren voor later gebruik:
- Maak de knollen schoon, rasp of hak ze klein en doe ze rauw in goed afgesloten diepvrieszakje. Zo is je vers geoogste knolselderij een jaar houdbaar.
- Ook wanneer je de knolselderij eerst gaart of blancheert kun je tot een jaar in de diepvries bewaren.
- Knollen in het geheel bewaar je op een donkere, koele en droge plek tot ongeveer drie weken.
Meer weten? Lees meer over het telen, oogsten en gebruiken van knolselderij.
Deel dit artikel: