Moestuinblog door
Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


Plannen in de moestuin

Zeker beginnende moestuinders kennen het wel: daar zit je dan ineens met 7 kroppen sla of met 30 rode bieten. Wat moét je er mee? Nou, die rode bieten kun je wel invriezen, maar al die sla? Plannen in de moestuin is een hele kunst. En als het goed uitpakt, dan pluk je er maar mooi de vruchten van! In deze blog zal ik uitleggen wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd (met vallen en opstaan uiteraard) als het gaat om plannen en timing.


  1. Houd bij wat je doet
    Al jaren houd ik in een logboek bij wanneer ik wat zaai of plant. Zo heb ik door de jaren heen een goed beeld gekregen wat er werkt en wat niet. Op een gegeven moment weet je door ervaring wel wat je moet doen, maar zeker in de beginjaren is het goed om voor jezelf een beeld te krijgen hoe het in jouw situatie werkt.
  2. Begin op tijd
    Het gebeurt vaak dat ik zo eind maart/begin april collega moestuinders tegen kom die dan zeggen: “Lekker weertje hè? Ook weer begonnen?” Ik verbaas me daar dan over, want mijn moestuinseizoen stopt eigenlijk niet. Vanaf de eerste week van januari ben ik alweer aan het zaaien in de volle grond (zomerwortels, spinazie, kapucijners). Nee, je ziet niet dat er dan iets gebeurt en tóch pak je daar tijdwinst mee wat je later weer ruimte geeft om bijvoorbeeld een extra gewas te verbouwen. Zo benut je de teeltoppervlakte optimaal.
  3. Houd het verloop van de temperatuur in de gaten
    Dit is een hele belangrijke en ook wel een lastige. Ik zal een voorbeeld geven: voor de winkel van Hof van Twello verbouw ik groenten en dan wil je spreiding van de oogst omdat er anders te veel aanbod in één keer is. Als ik in januari spinazie zaai voor de winkel, dan doe ik dat met een tussenperiode van 8-10 weken. In april zijn de verschillende zaaisels dan ongeveer na elkaar oogstrijp. Maar stel dat we een lange winter hebben die tot diep in maart duurt, dan moet ik meer dan 10 weken speling houden. Is de winter extreem zacht, dan kan ik wellicht al na 7 weken de tweede lichting zaaien.
  4. Leer de ontwikkelsnelheid van je gewassen kennen
    Zelf plant ik bijvoorbeeld rode bieten diverse keren per jaar, wel 4 keer. In hele gunstige omstandigheden zijn rode bieten na een week of 6 oogstrijp. Als je dat weet, kun je met een slimme interval rode bieten planten zodat je gedurende het seizoen verse rode (of andere kleur) bieten kunt eten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld sla, ook zo’n gewas dat je het hele seizoen wilt kunnen oogsten.
  5. Wees je bewust van de groeikracht van het seizoen
    We snappen allemaal dat warmte, water en zon bepalende factoren zijn voor de groeisnelheid van de planten. Als het seizoen naar het einde loopt, is het van extra belang alert te zijn op wat je nog kunt zaaien of planten. De vuistregel: 1 groeidag in augustus staat gelijk aan 2 in september, 4 in oktober, 8 in november en een halve maand in december. Denk dus niet: die sla plant ik nog wel ergens in september, maar gebruik de kracht van de maand augustus als je ruimte in je tuin hebt!
  6. Uitdelen is een feestje
    Natuurlijk komt het voor dat je te veel hebt. Je dacht 3 courgetteplanten nodig te hebben en gedurende het seizoen blijkt 1 ruim voldoende….. Of je had beter 2 slaplanten tegelijkertijd kunnen zetten in plaats van 5. Mijn ervaring is dat uitdelen een feestje is. Want wat je zelf al wist, namelijk dat jouw groenten het lekkerste zijn, dat gaan anderen dan ook ervaren. Altijd fijn als jouw inspanningen dan ook door anderen worden gewaardeerd :-).

Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Ereaders