
Plant een fruitstruik in jouw tuin!
Verschillende fruitstruiken plaatsen in jouw moestuin heeft veel voordelen. Op de eerste plaats zijn vruchten als frambozen, blauwe bessen en kruisbessen in de supermarkt hartstikke duur. Daarnaast staan mooie fruitstruiken hartstikke mooi naast al je gewassen plus het is een heerlijk zoete aanvulling op al jouw groenten en kruiden. Ben je ook overtuigd; lees dan snel onze tips over het planten van fruitstruiken.
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker voor het plaatsen van fruitstruiken. Een goede standplaats en de juiste grondsoort kiezen voor je fruitstruik is namelijk zeer bepalend voor de groei van al dat lekkere fruit. Wanneer je de plant goed plaatst, kan hij wel tien jaar meegaan. De juiste stansplaats en benodigde grondsoort kan per fruitsoort verschillen en daarom zetten wij er hier een aantal op een rij.
Blauwe bes
Wanneer je thuis een blauwe bes in jouw tuin plant, gaat het meestal om de Noord-Amerikaanse struik (Vaccinium corymbosum Ericaceae) die veel oogst oplevert. Én dus niet de blauwe bes die wij kennen uit de supermarkt. De struik wordt ongeveer 1,5 meter hoog en staat het liefst op een zure, schaduwrijke grond. Is je eigen potgrond niet zuur genoeg? Graaf dan kuilen om de één meter en vul die met turf. Bovendien moet de grond luchtig blijven. Dit kun je doen door een mulchlaag over de grond te plaatsen. Hierdoor kun je de zuurgraad van jouw grond op peil houden.
Blauwe bes kun je het beste in de winter planten. Hoe eerder, hoe beter. Mocht dit niet lukken, kun je met genoeg water de struik nog planten tot mei. Houd er rekening mee dat je meerdere planten plaatst, zodat er bevruchting kan ontstaan. De blauwe bessenstruik moet je de eerste drie jaar onverhinderd laten groeien. Pas in het vierde jaar kun je de struik in februari of maart snoeien. Verwijder hierbij de oudste takken helemaal en dun de struiken een beetje uit.
Zwarte aalbessen
De struik met zwarte aalbessen neemt veel plaats in beslag en de bladeren ruiken heerlijk. Daarnaast zijn de besjes hartstikke gezond! De struik staat het liefst half in de schaduw met één meter afstand tussen iedere struik. Plant de zwarte aalbes het liefst in de herfst. Op dat moment is de grond nog warm. Als dit niet mogelijk is, moet je hem voldoende water geven voor een goede beworteling. In de winter snoei je al het oude hout weg en snijdt je hem in een trechtervorm. Oogst de bessen wanneer ze rijp zijn en wacht vooral niet te lang!
Rode aalbessen en kruisbessen
De struiken van de rode aalbessen en kruisbessen zijn iets lastiger te kweken door de stekels die ze hebben. De struiken worden tussen de 1,20 meter en 1,50 meter hoog en breed. Plant deze struiken zo vroeg mogelijk, vanaf eind oktober tot uiterlijk begin december. Ze staan het liefst op een halfschaduwrijke plek met een humusrijke bodem. Houd rondom iedere plant één meter afstand, zodat je bij het oogsten om de plant heen kunt lopen. Vanaf eind juni kun je genieten van de eerste vruchten, maar het lekkerste zijn ze in juli en augustus. Na de oogst snoei je ze in de winter pas weer. Verwijder alle oude loten, ouder dan drie jaar. Loten zijn takken die ieder jaar nieuw aan een struik ontstaan. Deze groeien door naar grotere takken en de oudste haal je dus na de oogst weg.
Frambozen
Frambozenstruiken zijn misschien wel de makkelijkste fruitstruiken die je kunt plaatsen. Ze doen het namelijk onder alle omstandigheden erg goed. Let er alleen op dat ze niet te warm en te droog worden. Maar naast een zonnig plekje, kan een frambozenstruik ook goed wennen aan een halfschaduwrijke plek. Frambozen zijn erg geschikt om kale of minder mooie plekken in jouw tuin snel op te vullen. Wanneer je de struik op verschillende plekken in jouw tuin zet, waardoor ze dus op andere momenten zon krijgen, kun je op meerdere momenten genieten van een goede oogst. De struik kun je het beste tussen november en maart plaatsen in een grond met veel compost. Houd er rekening mee dat de struik door de vele vruchten zwaarder kan worden en dus hoogstwaarschijnlijk ondersteuning nodig heeft door middel van een lichte constructie. Heb je een goede oogst en zijn het te veel frambozen om zo op te eten? Maak er dan een heerlijke jam of puree van!
Deel dit artikel: