Opmerkelijke moestuingangers
Als je voor het eerst met een moestuin begint, kies je vaak voor heel gangbare gewassen. Tomaten, sla, courgette, aardbeitjes; deze smaken zijn bekend en ze kweken is niet zo moeilijk. Maar, weet je dat er ook heel andere lekkere gewassen zijn, die veel mensen niet kennen? Wij noemen ze de opmerkelijke moestuingangers en we zetten er een paar voor jou op een rij!
Eeuwig moes
Eeuwig moes is een van de oudste koolsoorten, maar toch een minder bekende groente. Dit gewas wordt ook wel oude wijvenkool, duizendkop, splijtkool of armeluisgroente genoemd. De licht- tot donkergroene bladeren staan dicht op elkaar, maar vormen in tegenstelling tot andere koolgewassen geen kool maar een krop van losse bladeren. Je kan dus oogsten wat je nodig hebt, waarna de plant rustig verder groeit. Eeuwig moes is niet vorstgevoelig en komt dus na een jaar weer terug in je moestuin.
Koken met Eeuwig moes
Eeuwig moes kun je koken, stomen, verwerken in groenteschotels, pureren of rauw eten in een salade. Gebruik in een salade alleen de jonge, malse bladeren. De grote bladeren kun je gebruiken om koolpakketjes te maken. Vul ze met bijvoorbeeld rijst of een gehaktmengsel en plaats ze in de oven. De middelgrote bladeren zijn prima voor stampotten, soepen en extra vulling in een quiche. Ook de stengels kun je gebruiken. Kook de tengels goed gaar en pureer ze met een staafmixer. Zo krijg je een dikke, machtige wintersoep. Heerlijk met wat uitgebakken spekjes!
Colakruid
Colakruid, ook wel citroenkruid genoemd, is een winterharde grijs tot groenkleurige struik afkomstig uit Zuid-Europa. Dit kruid kan tot 1,5 meter hoog en 30 tot 60 cm breed worden en bloeit van juli tot oktober met gele bloempjes. De jonge blaadjes aan de takuiteinden hebben de verassende geur van cola met citroen. De smaak is minder uitgesproken en kan licht bitter zijn.
Koken met Colakruid
De jonge uiteindes van de takken kunnen vers of gedroogd worden gebruikt om kwarkgerechten en salades mee te kruiden. Maar ook bij vet vlees en de daarbij behorende sauzen smaakt colakruid uitstekend. Doe een takje cola-kruid in een glas water en het kruid zal een zacht en subtiel aroma aan het water afgeven. Colakruid smaakt ook heerlijk in combinatie met tuinbonen. Verder is cola-kruid lekker in of bij yoghurt, kruidenazijn, salades, gevogelte en kruidenthee.
Japanse wijnbes
De Japanse wijnbes is een zeer onderschat familielid van de framboos en de braam. Deze plant groeit makkelijk en geeft veel kleine, zoetzure en zeer smakelijke vruchtjes die erg aan bramen doen denken. De stengels van de Japanse wijnbes zitten vol stugge haren die de plant een exotisch uiterlijk geven. De Japanse wijnbes is van nature een grote struik die onder bomen groeit. Omdat dit niet heel praktisch is, kiest men er vaak voor om de plant op te binden tegen een muur of schutting.
Eind juni tot augustus is de oogsttijd van de Japanse wijnbes. De geoogste bessen kun je het beste niet wassen. Als je de wijnbes wast verdwijnt namelijk het plaklaagje dat aan de buitenkant zit. Dit is jammer, want juist dat laagje veroorzaakt de zoete smaak van de vrucht.
Koken met Japanse wijnbes
De Japanse wijnbes is vers geplukt het allerlekkerst en bevatten veel vitamine C en E. De bessen zijn in de koelkast enige dagen houdbaar. Wijnbessen kun je eventueel ook op siroop bewaren.
Stevia
Het zoetste plantje dat er bestaat is de Stevia, ook wel suikerblad genoemd. Stevia is een kleine, kruidachtige struik die vooral in Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en Azië op grote schaal wordt geteeld. De plant is ook in Nederland verkrijgbaar onder de naam ‘honingplant’. De bladeren van de Stevia-plant hebben een intens zoete smaak die wel 300 x zoeter is dan de smaak van normale suiker!
Koken met Stevia
Stevia is caloriearm in tegenstelling tot suiker en veroorzaakt verder geen tandbederf. Het blad kan vers gebruikt worden, maar ook in gedroogde vorm dient het prima als zoetstof van bijvoorbeeld thee. En ook in Coca-Cola wordt het stevia extract (glycosiden) gebruikt als zoetstof. Verder kun je suiker in recepten vervangen door Stevia, bijvoorbeeld bij het maken van cupcakes of pannenkoeken. Eet smakelijk!
Deel dit artikel: