Aubergineteler Arnoud Brabander

Auberginekweker Arnoud Brabander

Doordat aubergineplanten van origine uit warme landen komen, is deze plant in Nederland wat lastiger te kweken. Wij zetten wat tips voor je op een rij en vroegen aan Auberginekweker Arnoud Brabander hoe hij succesvol aubergines kweekt.


Wat is jouw uitdaging in de teelt?

“Voor mij als aubergineteler is het elke keer weer een uitdaging om een goede productie van prima kwaliteit te leveren. Ik speel als het ware een spel waarbij ik diverse biologische bestrijders kan inzetten en de juiste klimaatomstandigheden zo effectief mogelijk toepas.”


Welke tips heb jij als professioneel kweker voor onze hobbykwekers in de moestuin?

“Haal de aubergine midden in de zomer niet te vroeg van de plant. Door de plant te belasten met een wat grotere oudere vrucht zal de aubergineplant meer aan z’n nageslacht denken en daardoor meer vruchten geven.”


Welke rassen raad je aan voor onze hobbykwekers?

“Dat is lastig voor mij om antwoord op te geven, want ik teel mijn aubergines niet onder hobbymatige omstandigheden. Maar ik ken wel een oud soort dat nog wel eens in koude kassen wordt geteeld en dus ook goed toepasbaar is voor de hobbyteelt; dat ras heet Cristal. Dit is een sterk ras dat goed met extreme omstandigheden kan omgaan.”


Alles over aubergines

Doordat aubergines van origine uit warme landen komen, is deze plant in Nederland wat lastiger te kweken. Daarom is het belangrijk een warm klimaat na te bootsen. Een aubergine groeit het beste in een temperatuur van ongeveer 25 graden, zowel dag en nacht. Je kweekt deze plant daarom het beste in een kasje. De zaadjes van een aubergine hebben twee tot drie weken nodig om te ontkiemen. Vervolgens kun je ze in april of mei verplanten naar grotere potjes. Vanaf juni kun je dan de aubergineplantjes in de grond zetten in je kas.


Rassen

Graag belichten we nog twee soorten aubergines die heel geschikt zijn voor de hobbykweek in Nederland. De Solanum melongena is de lekkerste soort. Deze heeft een romige smaak en is het minst bitter. De Solanum aethiopicum is vooral heel erg mooi om te zien en wordt daardoor vaak als siergewas gebruikt. Helaas is de smaak hiervan wat minder lekker.


Uitdagingen bij het kweken

Het meest voorkomende probleem bij de kweek van aubergines is dat de plant wel bloemen krijgt, maar geen vruchten. Om dit op te lossen kun je bestuivende insecten lokken door veel bloeiende planten in de buurt van je aubergines te zetten. Basilicum is hier een goed voorbeeld van. Ook komt het geregeld voor dat planten verwelken en afsterven. Dit kan komen door een slechte bodemstructuur. In dit geval moet je de zieke planten er direct uithalen en is je oogst helaas niet meer te redden. Ook kan er schimmel ontstaan in bloemen en vruchten. Een schimmel laat vruchten rotten. Dit komt veelal doordat er niet genoeg lucht bij de plant komt. Snoei je plant bij of ontlucht je kas regelmatig. Haal alle rotte vruchten weg, waardoor je een tweede goede oogst bevordert.



Deel dit artikel:

Boeken