In gesprek met: moestuinblogger Geert-Jan Koning
Vanaf deze maand publiceren we blogs van Geert-Jan Koning waarin hij vertelt over zijn moestuin. Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.
Hoe is jouw liefde voor moestuinieren ontstaan?
“Ik denk dat ik het heb meegekregen van mijn opa. Hij had een hele grote moestuin waar ik in mijn jeugd veel tijd heb doorgebracht. Moestuinieren is een hobby van mij geworden. Hoewel ik een landbouwkundige achtergrond heb (agrarische bedrijfskunde in Dronten), ben ik op dit moment niet werkzaam in deze sector.”
Waarom ben je een blog over moestuinieren begonnen?
“In mijn werk als marketeer bij Liander heb ik te maken met social media in allerlei vormen. Het leek mij zinvol om er zelf ook eens wat praktijkervaring mee op te doen. Ik koos ervoor om dit te combineren met mijn moestuin, daar gebeurt immers het hele jaar door genoeg!”
Hoe ziet je moestuin eruit?
“Mijn moestuin ligt 5 minuten fietsen van mijn huis vandaan en is zo’n 125 m2 groot. Mijn moestuin is onderdeel van een groter geheel, genaamd Hof van Twello. Als moestuinder krijg ik gratis grond, mest en compost. In ruil daarvoor teel ik producten voor Hof van Twello. Van de producten die worden verkocht krijg ik ongeveer de helft van de opbrengst. Ik teel de groenten op bedden van maximaal 1 meter breed zodat ik niet op de teeltgrond hoef te staan. Deze teeltwijze is ook onderdeel van het concept van Hof van Twello.”
Staat er nu iets in je moestuin?
“Op dit moment heb ik knoflook, Turkse spinazie en gewone spinazie. Daarnaast blijft rabarber natuurlijk gewoon staan, net zoals de aardbeien en bieslook. Ook staat er van vorig jaar nog artisjok in de tuin. Binnenkort oogsten we de laatste boerenkool en nog wat spruiten.”
Heb je al een plan klaar voor het komende seizoen?
“Voor Hof van Twello krijgen we een teeltplan, dat bestaat voor mij dit jaar uit spinazie, Turkse spinazie, knolselderij, andijvie, verschillende slasoorten, prei en bloemkool. Daarnaast teel ik dit jaar voor eigen gebruik in ieder geval ook aardappelen, uien, wortelen, sla, andijvie, bieten, bonen en boerenkool. Daar komt waarschijnlijk nog wel wat bij, maar dat weet ik nu nog niet. Naast gewassen, reserveren we ook altijd een stukje voor bloemen, zij trekken insecten en vlinders aan.”
Wanneer begin je met voorzaaien?
“In februari begin ik met het voorzaaien van tuinbonen, later zaai ik ook bloemen en andere bonensoorten om ze wat makkelijker te laten kiemen. Voorzaaien doe ik in kleine opkweekkasjes van plastic die ik in de kamer of de gang zet. Soms zet ik ze ook wel buiten, afhankelijk van de temperatuur. De vensterbanken zijn helaas bezet.”
Wat vind je zo leuk aan moestuinieren?
“Dat is een combinatie van dingen: ik hou ervan om buiten lekker bezig te zijn. Ik kan er mijn hoofd leegmaken. Ik geniet volop van alle gewassen die opkomen, die bloeien en als ze vruchten dragen. Ook geniet ik van de insecten, van de opbrengst, en van de smaak van alle heerlijke groenten die vers van het land komen.”
Deel dit artikel: