In gesprek met Jord Althuizen
Jord Althuizen is eigenaar van het barbecue cateringbedrijf Smokey Goodness, mede-eigenaar van The Rough Kitchen en Black Smoke, jurylid van het RTL-programma Grillmasters en bovenal oud wereldkampioen BBQ-en! Mijn Keukentuintje ging in gesprek met deze carnivoor in hart en ziel en vroeg hem naar zijn passie.
Hoe is jouw liefde voor barbecueën ontstaan?
“In 2010 ging ik naar een barbecuewedstrijd in Amerika, gewoon als gast om lekker iets te eten. Daar ging een wereld voor mij open. Ik zag hele grote barbecues met grote stukken vlees erop. Dat was heel iets anders dan de barbecues in Nederland, waar de worstjes en spiesjes je om de oren vliegen. Terug in Nederland ging ik mij hier verder in verdiepen. Ik bezocht Amerikaanse websites, bekeek filmpjes en forums. Wat is pulled pork precies? En hoe maak je dit klaar? Ik wilde hier meer over leren en ging het allemaal uitproberen in mijn achtertuin. Wat later had ik een barbecue bij mijn toenmalige werk; een typisch Hollandse barbecue. Op dat moment besefte ik dat Nederlanders kennis moesten maken met de Amerikaanse barbecue.”
Waarom bestonden er volgens jou nog geen goede barbecuecateraars waardoor je er in 2010 zelf een begon?
“In 2010 ben ik Smokey Goodness gestart; een barbecue cateringbedrijf dat gespecialiseerd is in authentieke barbecue en koken op open vuur. We gebruiken alleen ambachtelijk bereide producten die de tijd hebben gehad om de beste smaken naar voren te brengen. In het begin was het moeilijk, want toen wilde iedereen nog de typische Nederlandse barbecuegerechten bij ons bestellen. We moesten veel ‘nee’ verkopen, maar bleven geloven in ons product. In 2013 kwam alles in een stroomversnelling. Ik nam ontslag als eindredacteur van Food Inspiration en ging fulltime aan de slag bij Smokey Goodness. Sinds 2016 moeten we eerder de rem erop zetten dan gas geven, zo goed loopt het nu.”
Wat is de signature dish van Smokey Goodness?
“Picanha Steak: dat is een staartstuk van Maisgevoerd Black Angus rund puur bereid met peper, zout en olijfolie. Geserveerd met gegrilde polentacake, geroosterde maissalsa en chimichurri.”
Jullie geven ook workshops barbecueën. Waarom doe je dit?
“Er was veel vraag naar. Bovendien willen we mensen niet alleen inspireren, maar ook zelf kennis laten maken met authentiek barbecueën. We willen het ze leren. Zelf noemen we het altijd: het verspreiden van de barbecue-evangelie. Als je er eenmaal van geproefd hebt, wil je niets anders meer!”
Naast Smokey Goodness opende je in 2014 The Rough Kitchen in de foodhallen in Amsterdam. Wat is dit precies?
“Het concept van The Rough Kitchen in de foodhallen is dat we barbecuegerechten uit Amerika op de kaart zetten bereid met verse producten van Nederlandse leveranciers. We serveren koude en warme gerechten, waar je rustig van kunt genieten.”
In 2014 werd je wereldkampioen “Whole Hog Barbecue”. Wat is dit precies en waarom wilde je aan deze wedstrijd meedoen?
“Het was meer als grap bedoeld. In juli en augustus is het altijd wat rustiger bij ons, omdat veel mensen dan op vakantie zijn. We werden voor de wedstrijd uitgenodigd en omdat barbecueën onze passie is dachten we: waarom niet? We zijn naar Estland gereden en toen we daar aankwamen bleken we echte underdogs. Er deden grote Europeaanse teams mee die niks anders doen dan hele varkens barbecueën. Toch wonnen we, omdat onze Amerikaanse stijl eruit sprong.”
Welke groenten, kruiden en fruit combineren goed bij de BBQ?
“Eigenlijk kan alles. Het enige wat je goed moet begrijpen is hoe je de groente en het fruit klaarmaakt. Een knolselderij kun je bijvoorbeeld heel goed grillen, maar ook poffen. Een ui is heerlijk om in zijn geheel op de barbecue te leggen. En een banaan gril je in zijn schil en lepel je dan lekker uit.”
Je missie is om Nederland kennis te laten maken met de echte authentieke BBQ. Wat houdt dit in?
“In het begin dacht ik dat de authentieke barbecue alleen maar draait om grote stukken vlees op de gril, maar het gaat allemaal om ambachtelijk werken. Gebruik alleen verse producten en echt vuur. Dan krijg je een authentieke barbecue.”
Welke barbecuetips zou jij onze lezers willen meegeven?
“Begin op tijd en neem de tijd. Dus bedenk niet om vier uur; ik wil barbecueën. Plan dit vooruit. Zo kun je langs de slager en ervoor zorgen dat hij goede stukken vlees in huis haalt. Gooi er ook geen gourmetmodel op los. Veel Nederlanders gooien al het vlees in een keer op de barbecue en willen om half zes alles op tafel hebben staan. Geniet rustig met een wijntje van de gerechten. Liever twee goed bereide stukken vlees dan tien verschillende snel gebakken stukken.
Verder is de temperatuur heel belangrijk. Werk met een thermometer en ontdek wanneer jouw vlees goed is op de barbecue. Soms moet je een gerecht meerdere keren maken voordat het perfect is. Leer jouw barbecue kennen, dan word je beloond met fantastische smaken!”
Lees ook onze boekentip: Smokey Goodness 2 van Jord.
Deel dit artikel: