In gesprek met Marieke van Eyndhoven
Bonen zijn er in alle soorten en maten. Je kunt ze zo gek niet verzinnen of Marieke van Eyndhoven kent ze. Ze is een echte bonenliefhebber en daarom begon ze vorig jaar februari met haar eigen bedrijf: De Hippe Boon. Op haar website kun je niet alleen heel veel verschillende soorten bonen kopen, ook deelt Marieke met veel liefde allerhande informatie over bonen. Mijn Keukentuintje vroeg Marieke naar haar passie voor bonen.
Hoe is jouw liefde voor bonen ontstaan?
“Vroeger heb ik in de moestuin van mijn oma en broers van mijn oma veel boontjes mogen plukken. Voor mij was dit het ultieme dorpsleven; onder de blauwe lucht op zoek naar bonen. Daar is mijn liefde voor bonen ontstaan. Ze zijn er in heel veel verschillende kleuren en smaken. Ik hou van tuinieren en van koken. Ik plant mijn eigen bonen en zie hoe ze groeien. Ook vind ik het verhaal achter elke boon interessant; elke boon heeft een eigen geschiedenis.”
Hoe kom je aan alle verschillende bonen?
“Ik vind het belangrijk dat de bonen die ik op mijn website aanbied, rechtstreeks van de boer komen. Voordat ik online ging met de Hippe Boon heb ik meer dan een jaar contact gezocht met boeren over heel de wereld: Amerikaanse, Mexicaanse, Spaanse en ook Nederlandse boeren. Met veel van hen werk ik nu samen, waardoor ik meer dan 80 verschillende soorten bonen kan aanbieden.”
Waarom bied je zo veel verschillende bonen aan?
“Ik wil laten zien dat er meer is dan de bruine boon en de spliterwt die wij kennen. De boon heeft niet echt een spannend imago en wordt vaak als ‘saai’ bestempeld en dat vind ik jammer. Er zijn zoveel verschillende bonen met allemaal een verschillende smaak. Je moet de boon tot zijn recht laten komen, dan wordt een boon heel spannend.”
Wat is jouw favoriete boon? En welk gerecht maak je daar het liefste mee?
“Het voelt alsof je mij vraagt welk kind mijn favoriet is. Maar vooruit, als ik echt moet kiezen heb ik twee favorieten: de Good Mother Stellard boon en de Christmas Limaboon. Beide bonen hebben een prachtige kleur en behouden deze ook als ze gekookt worden. De smaken van deze bonen zijn heerlijk. De Good Mother Stellard boon is stevig van buiten en heeft een zijdezachte vulling. De smaak is kruidig, aards en rokerig. Deze boon heeft niet veel extra’s nodig. Kook hem met laurier, ui en knoflook en houd hem puur. De Christmas Limaboon is een heel stevige boon en rijk van smaak. Hij proeft bitterzoet en nootachtig met een toon van geroosterde kastanjes. Deze boon smaakt heerlijk in combinatie met karbonades en een perenchutney.
Waarom moeten we volgens jou meer (verschillende soorten) bonen eten?
“Dat is niet vanwege de gezondheid of het milieu, maar als je wilt experimenteren of als je duurzaamheid belangrijk vindt, zijn bonen een perfecte keuze. Ze groeien wereldwijd. Er zijn dus eindeloos veel recepten vanuit verschillende culturen die je kunt proberen.”
Hoe vaak in de week eet jij een gerecht met bonen?
“Helaas voelen mijn kinderen de liefde voor bonen niet zoals ik dat doe, daarom eten we ze maar één keer per week.”
Met welke boon zouden onze lezers vaker moeten koken en waarom?
“Met de Scarlet Emperor Pronkboon. Het is een bekende boon onder moestuiniers, omdat hij erg goed groeit. De boon heeft een vlezige textuur en een aardse, licht kastanjeachtige smaak. Het kookvocht dat ze afgeven is dun en doet bijna denken aan bouillon. Hij is heerlijk met paddenstoelen en rode wijn.
Heb je zelf een moestuin?
“Jazeker, maar ik ben met name in de zomer actief in mijn moestuin. Op dit moment ligt hij er zielig bij. Ik ben ook geen diehard moestuinier, maar ik vind het leuk om met mijn handen in de aarde te zitten en probeer ieder jaar weer wat anders. Vorig jaar had ik een indianenmoestuin. In zo’n moestuin kweek je alleen pompoen, bonen en mais én deze kweek je allemaal op hetzelfde stuk grond.”
Welke groenten eet je nog meer graag naast bonen?
“In mijn koelkast liggen altijd tomaten en ik hou van alle koolsoorten. Verder gebruik ik vaak uien, en knoflook in overvloed, en paddenstoelen vind ik fantastisch.”
Kook je altijd met vers?
“Ja, het is niet alleen gezonder, maar je beleeft er ook veel meer plezier aan. Vroeger trok ik allerlei pakjes en potjes uit de kast, maar daar voel ik mij niet meer goed bij. Nu ga ik liever naar de slager voor een goed stuk vlees en naar de groenteman voor verse groenten. Ik ben een voorstander van lokaal consumeren. Dat smaakt me het best!”
Wil je meer nieuwe bonen ontdekken? Neem dan een kijkje op: www.hippeboon.nl
Deel dit artikel: