In gesprek met Pascale Naessens

Pascale Naessens is de best verkopende auteur in België. Ze is intussen het boegbeeld geworden van pure en gezonde voeding. Haar kookboeken laten mensen weer genieten van natuurlijk eten. Minder suikers en minder snelle koolhydraten, meer gezonde vetten en pure ingrediënten. Pascale’s boeken staan vol heerlijke en eenvoudige recepten die voor iedereen haalbaar zijn. Mijn Keukentuintje vroeg Pascale naar haar passie voor puur eten.


Hoe is jouw interesse voor natuurlijke voeding ontstaan?

“Op 18-jarige leeftijd trok ik vijf jaar lang de wijde wereld rond als internationaal fotomodel. In deze periode ontstond een jarenlange strijd met mijn eetgewoonten. Ik was of aan het diëten, of ik at te veel met het bekende jojo-effect tot gevolg.

Ik zocht hulp bij klassieke voedingsdeskundigen en kreeg een dieet gebaseerd op het tellen van calorieën en het mijden van vetten. Het resultaat was dat ik constant honger had en hunkerde naar eten. Hierdoor kreeg ik ‘eetbuien’ waarbij ik enorm verlangde naar snelle koolhydraten, zoals brood, gebak, ontbijtkoek en friet. En het is die 100% dat van jou een vrij en gelukkig iemand maakt.

Mijn leven veranderde toen ik anders ben gaan eten. Ik ben een opleiding gaan volgen tot consulente in gezonde leefgewoonten gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde en shiatsutherapeute. Ook volgde ik verschillende kookcursussen, van macrobiotisch koken tot lessen in toprestaurants. Sindsdien kies ik voor natuurlijke voeding.”


Al jouw kookboeken zijn gebaseerd op een bepaalde eetmethode. Kun je die omschrijven?

“In de westerse maatschappij is geraffineerde voeding heel gewoon geworden. Als je al die geraffineerde voeding weghaalt blijft er nog maar 30 procent over. Wanneer je weer kiest voor natuurlijke voeding, zal je voelen dat je lichaam daar goed op reageert.

Ik pleit voor 70-80 procent natuurlijke voeding. Verse onbewerkte ingrediënten die puur op je bord komen. Denk aan groenten, fruit, noten. Dit vul ik aan met 20-30 procent comfort food, zoals pasta, koek en friet.

Ook hanteer ik één hoofdregel en twee subregels. De hoofdregel is: Meng geen geconcentreerde koolhydraten met geconcentreerde eiwitten. De subregels zijn: eet vooral natuurlijke ingrediënten en wees niet zuinig met olijfolie. Als je dit toepast, stap je af van de klassieke eetgewoonte om overal aardappelen, rijst of pasta bij te eten. Je maakt telkens een keuze uit vis + groenten, vlees + groenten, kaas + groenten of koolhydraten + groenten.”


Wat doet deze natuurlijke voeding met jou?

“Ik eet nu al 20 jaar bijna geen snelle koolhydraten meer. Sindsdien heb ik geen last meer van verslavend eetgedrag. Ik voel me energiek en mijn bloedwaarden zijn uitstekend. Door bewust voor gezond eten te kiezen kan ik van eten genieten zonder enig schuldgevoel en zonder dat ik één gram aankom. Ik eet nu veel meer dan vroeger, veel gevarieerder, meer vet, nooit ‘light producten’, ik tel geen calorieën, ik geniet van een glaasje wijn en iedere maaltijd eet ik mijn buikje rond. Ik kan nu genieten van het leven in alle vrijheid.”


Wat bracht jou op het idee om kookboeken te gaan schrijven?

“Ik wil mensen laten zien dat lekker en gezond eten niet saai of minder hoeft te zijn. Integendeel; van mijn recepten mag je best heel veel eten zonder dat je een grammetje aankomt. Ik wil mensen laten ervaren wat natuurlijke voeding met je doet, hoe goed het voor je is. Zowel geestelijk als lichamelijk. En ik laat zien dat gezonde maaltijden helemaal niet duur, saai of tijdrovend hoeven te zijn.”


Met jouw kookboeken ben je de bestverkopende auteur in België geworden. Had je dat verwacht?

“Nee, zeker niet. Zeven jaar geleden was de eetmethode die ik toepas heel vernieuwend. Toen zeiden de critici: dat is toch geen koken meer. Men vond mijn recepten te eenvoudig. Met name mijn recept carpaccio van zongerijpte tomaten met fleur de sel, zwarte peper en olijfolie werd dooreen aantal kookboekenrecensenten met de grond gelijk gemaakt. Maar dat gerecht was voor mij een statement, ik wou er vooral mee aantonen dat we het veel te ver gingen zoeken. Deze critici hebben echter allemaal ongelijk gekregen: mijn lezers omarmden het. En inmiddels ligt mijn zevende kookboek in de winkel. Dit voedt mij om vol enthousiasme door te gaan.”


Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“Ik vind het heerlijk om met gewone voedingsmiddelen smaakvolle recepten te maken. Het tomatenrecept dat ik zojuist noemde is de essentie van mijn manier van koken: eenvoudig en puur. De filosofie blijft in elk kookboek hetzelfde: aardappelen en brood vervang ik door groenten en fruit. Hierdoor ontstaat een gezonder eetpatroon, en eet je veel gevarieerder doordat je niet meer in de klassieke combinaties vervalt. Ook kook ik het liefst met seizoenproducten. Elk jaargetijde biedt zoveel mooie producten om mee te werken. Daar krijg ik veel inspiratie door. Jaar na jaar.”


Je gerechten bestaan voor een groot deel uit verse groenten. Kweek je deze groenten zelf?

“Ik heb zelf geen moestuin, maar mijn buren wel. Dit zijn gepensioneerde tuinders. In hun volkstuin kweken zij een enorm grote variëteit aan gewassen. En ik mag oogsten wat ik nodig heb. Ze kweken zelfs venkel en rode biet voor mij, terwijl ze dit zelf niet graag eten. Het zijn hele lieve mensen, die dicht bij de natuur staan. Ze zijn een aanwinst voor onze hele straat.”


Waar let je op als je voedingsmiddelen koopt?

“Mijn groenten en fruit koop ik in de reguliere supermarkt of in de natuurwinkel. Ik ga nooit naar de winkel met een recept in mijn hand. Ik laat mij ter plekke verleiden door producten die op dat moment vers geoogst, gevangen of geslacht zijn. Bijvoorbeeld door een mooie vis die ligt te blinken. Vlees koop ik altijd in een biologische winkel, omdat ik weet dat ze er zuinig omspringen met antibioticum. Kruiden zoals munt en koriander haal ik bij een Marokkaanse of Turkse winkel. Daar krijg je veel en het is er betaalbaar.”


Wat is jouw favoriete groente en waarom?

“Ik varieer graag. Met witte kool bijvoorbeeld, kun je heel veel lekkere dingen maken. Je kunt deze groente roerbakken, maar ook stoven of rauw eten. In de winter is een van mijn favoriete gerechten een stoofschotel met kool en kurkuma. Het is een heel warm gerecht dat me doet denken aan de open haard. In de zomer eet ik meer vis dan vlees, met lekker veel groenten erbij.”


Welke verstip wil je onze lezers meegeven?

“In België en Nederland is het heel gewoon om je groenten te koken. Mijn tip is echter: gebruik eens wat meer vet bij je groenten, bijvoorbeeld door je groenten op zacht vuur in olijfolie te roerbakken. Zo krijg je veel meer smaak aan je groenten. Wil je de groenten toch koken? Doe dit dan kort en roerbak ze daarna toch even met wat olijfolie, zout, peper en wat verse kruiden. Je zult versteld staan van de smaak!

En nog een tip: koop olijfolie van goede kwaliteit. Liefst olijfolie van de eerste persing: extra vierge. Hier zitten alle voedzame stoffen nog in, al verbranden deze ook sneller. Laat de temperatuur daarom niet te hoog oplopen.

Smakelijk eten!”

Wil je meer lezen over Pascale?
Bezoek dan ook eens de website van Pascale.


Deel dit artikel:

Tuin