Aardbei
De aardbei is een eeuwenoude fruitsoort, die onderdeel is van de rozenfamilie. Er bestaan ongeveer twintig verschillende soorten van de geteelde aardbei. Vroeger werd de plant vooral geteeld als sierplant en werden aardbeien geplukt voor medicinaal gebruik. De aardbei stond in die tijd symbool voor kortstondig genot. Vanaf de middeleeuwen, werd de aardbei pas echt als lekkernij gezien.
Aardbeien zijn zeer gezonde vruchten en worden nog steeds gebruikt vanwege hun positieve invloed op ons lichaam. Zo werken aardbeien bloedreinigend, stimuleren ze de stofwisseling en hebben ze een goede werking op onze botten. Ook verlagen aardbeien de bloedspiegel, waardoor ze erg geschikt zijn voor mensen met diabetes. Doordat de vrucht laxerend en ontgiftend werkt, is het bovendien een ideale vrucht voor mensen met overgewicht.
Aardbei in de tuin
Zelf aardbeien kweken is niet alleen leuk om te doen, de plant siert ook je tuin en het resultaat is natuurlijk heerlijk! Kies voor een mooi zonnig plekje waar je vanaf februari begint met zaaien. Wacht niet te lang, want wanneer je pas in april zaait, wordt de kans op oogst in datzelfde jaar erg klein.
De aardbeienplant is een vaste plant die organische mest nodig heeft om goed te kunnen groeien. Verrijk de grond daarom met deze stoffen. Ook stro dat verteerd is, is een goede voedingsbodem voor de aardbei. Daarnaast is het raadzaam om wat stro rondom de plant te leggen. Zo voorkom je dat de laagst hangende aardbeien de grond raken en vies worden. Aardbeien die in de modder en het zand liggen, rotten namelijk eerder. Vergeet ook niet dat vogels dol zijn op aardbeien. Span een net over je planten om te voorkomen dat de vogels je aardbeien opeten. Zorg voor voldoende vocht tijdens de groei van aardbeien en verwijder ook het onkruid dat tussen de planten opkomt.
Oogsten
Vanaf juli kun je beginnen met oogsten. Je hebt bovendien grote kans dat je het volgend jaar opnieuw kunt genieten van aardbeien van dezelfde plant.
Aardbei in de keuken
Aardbeien zitten vol vitamine C en zijn dus niet alleen lekker maar ook erg gezond. Deze zoete fruitsoort wordt veel gebruikt voor de bereiding van jam en kun je goed combineren met andere bosvruchten zoals bramen, bessen en frambozen. Je kunt een lekkere aardbeienmilkshake maken of aardbeien toevoegen aan yoghurt of ijs voor een extra zoete smaak. Maak ook zelf eens een smoothie. Voeg aardbeien toe aan een salade met nootjes en geitenkaas of roerbak ze in een beetje olie en bestrooi ze met peper. In combinatie met gesmolten chocola zijn aardbeien al helemaal niet te weerstaan!
Bewaren
In de koelkast kun je aardbeien maximaal drie dagen bewaren. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze zeker acht maanden houdbaar.
Aardbei tips
- Zorg ervoor dat bij het planten, het hart van de aardbeienplant zich boven de grond bevindt.
- Aardbeien kun je prima plaatsen naast gewassen zoals bonen, andijvie, knoflook, sla, prei, radijs, spinazie, ui en wortel. Voorkom echter dat je ze naast koolgewassen staan.
- Leg stro rondom de plant zodat de aardbeien niet op de aarde komen te liggen.
- Haal aardbeien voor consumptie uit de koelkast en zet ze even in de zon om op te warmen. Dan smaken ze het allerbeste!
- Sommige mensen zijn allergisch voor aardbeien, vooral baby’s en kleine kinderen. Begin daarom met kleine stukjes, zodat het lichaam eraan kan wennen.
Deel deze pagina