Aardpeer
De aardpeer was vroeger een veel gekweekte en gebruikte groente. Deze rol is echter overgenomen door de aardappel omdat die gemakkelijker te bewaren en te bereiden is. Van oorsprong komt de aardpeer uit Noord-Amerika, maar tegenwoordig zie je hem nog veel in Frankrijk.
We kennen deze groente onder verschillende namen, zoals de Franse topinamboer, de Jeruzalemse artisjok of de ‘vaste zonnebloem’. De aardpeer doet het goed als groenteplant en als sierplant. Het is een gezonde groente die veel calcium, ijzer, natrium en inuline bevat. Deze laatste eigenschap maakt hem erg beschikt voor consumptie door suikerpatiënten. Inuline is een oplosbare vezel, wat koolhydraten vasthoudt. Hierdoor verloopt de spijsvertering langzamer, wat de bloedsuikerspiegel niet zo snel doet oplopen.
Aardpeer in de tuin
De aardpeer is een vaste plant waardoor het niet moeilijk is hem zelf te kweken. De knollen die onder de grond groeien breiden zich snel uit en groeien tot wel een meter diep. Denk hier aan voordat je begint; de plant vraagt veel ruimte en blijft lang staan.
Kies voor een neutraal, luchtig stuk zandgrond dat goed waterdoorlatend is. Plant de kleine knolletjes vanaf het voorjaar, zo rond maart. De vlezige wortels groeien snel de grond in. De aardpeer heeft de neiging om te woekeren waardoor er verschillende jaren achter elkaar aardpeer in je moestuin zal groeien.Tijdens de teelt kun je de grond bijmesten met stikstofbemesting. Stikstof vergroot de knolopbrengst en bevordert het inulinegehalte van de aardpeer.
Oogsten
Vanaf november kun je beginnen met oogsten en dit kan de hele winter doorgaan. Niet alle knollen worden even groot. Een groepje geteelde aardperen zal in een seizoen zo’n vijftien kilo aardperen opleveren.
Aardpeer in de keuken
We kennen verschillende kleuren aardpeer; van lichtbruin tot wit. De smaak is altijd zoet en een beetje nootachtig. Gebruik aardperen het liefst zo vers mogelijk omdat ze niet lang houdbaar zijn. Als ze heel vers zijn, kun je aardperen ook heel goed rauw eten. Van aardpeer kun je ook zelf soep maken of voeg hem toe aan ovenschotels en wokschotels. Bakken of frituren kan ook.
Bewaren
Bewaar aardperen niet langer dan vier dagen in de koelkast.
Aardpeer tips
- Hoe later je de aardperen oogst, des te groter en zoeter de aardperen zijn.
- Aardperen zijn lastig om te schillen. Borstel de aardpeer daarom goed schoon en kook hem met schil. De schil kun je na het koken makkelijk verwijderen of je eet hem mee op.
- De smaak van aardpeer is lekker in combinatie met de smaak van aardappels, vis, noten en groenten zoals wortels, prei, bonen en broccoli.
Deel deze pagina