Ananas
De ananas groeit aan een tropische plant en is oorspronkelijk afkomstig uit Bolivia, Paraguay en Brazilië. De plant is ontdekt door Columbus.
Ananas is een samengestelde vrucht omdat hij ontstaat uit veel kleine besjes die tot een geheel groeien. Hoewel het officieel een zure fruitsoort is, kennen we verschillende soorten ananassen, variërend in smaak (van zoet tot zoetzuur), grootte, vorm en kleur.
Ananas is rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine C en E, kalium, ijzer, koper en foliumzuur. Het eten van ananas verbetert je spijsvertering.
Ananas in de tuin
In Nederland telen we ananas voornamelijk in kassen omdat ze van oorsprong gewend zijn aan hoge temperaturen en regelmatig vocht.
Voor het kweken van ananas gebruik je de groene kruin van de vrucht. Haal de kruin in zijn geheel voorzichtig van de ananas af en verwijder het eventuele vruchtvlees. Doe je dit niet dan kan er rotting optreden. Droog de kruin gedurende enkele dagen. Vul een grote smalle bloempot met potgrond en vermeng dit met ongeveer 30% zand. Zorg ervoor dat de grond goed los is wanneer je de kruin in de grond stopt. Plaats een doorzichtige plastic zak over de pot en prik er enkele gaatjes in zodat de plant nog kan ademen. De plastic zak dient als een kleine broeikas. Zet de pot op een warme en lichte plek en geef de plant regelmatig maar weinig water. Na enkele maanden, gaat de plant groeien.
Oogsten
Na ongeveer twee jaar kun je de eerste ananas plukken. Zodra je een sterke ananasgeur ruikt, de middelste bladeren bovenop los zitten en de ananas glanst, is de ananas rijp. Je kunt de ananas direct na het oogsten eten.
Ananas in de keuken
Verse ananas is heerlijk om direct uit de hand te eten. Door wat ananas toe te voegen aan yoghurt of kwark, zet je in een handomdraai een heerlijk dessert op tafel. In een verse salade met witlof, ijsbergsla of bleekselderij komt de smaak van ananas ook goed tot zijn recht.
Verwarmd smaakt ananas ook heerlijk, zoals in een tosti of op een pizza. Of roerbak ananas eens samen met verschillende soorten groenten. En wat ook lekker is; een ananasbeignet. Doop een schijf ananas in deegbeslag en frituur hem even.
Bewaren
Bewaar ananas bij voorkeur niet in de koelkast maar op een koele plaats op een fruitschaal. In stukjes gesneden en in een goed afgesloten bakje, is ananas tot een jaar houdbaar in de diepvries.
Ananas tips
- Heb je een kas? Kweek hierin dan ananas. Maar je kunt ananas ook gewoon in je woonkamer kweken!
- Ananasplanten zijn erg gevoelig voor ziekten en ongedierte. Sommige jonge plantjes overleven het eerste jaar niet. Verwijder daarom zo snel mogelijk onkruid of beestjes. Je kunt natuurlijk ook meerdere ananassen tegelijk kweken om de kans op een sterke plant te vergroten.
- Verse rauwe ananas bevat een enzym dat eiwitten afbreekt. Wil je ananas met melkproducten of gelatine combineren, kook de ananas dan van te voren kort om te voorkomen dat je gerechten waterig worden.
Deel deze pagina