Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Andijvie
  • andijvie

Andijvie

Andijvie mag dan misschien zijn oorsprong vinden in het Middellandse Zeegebied, voor de meeste Nederlanders is andijvie(stamppot) een oer-Hollands product. Andijvie kent verschillende varianten, zoals het soort met de gladde bladeren (ook wel de nummer vijf-types genoemd) en de krulandijvie (bekend als de Wallonne Despa). Het eerste soort is zeer geschikt voor teelt in het voorjaar en in de zomer. De krulandijvie is juist weer geschikt voor de herfstteelt.


Andijvie in de tuin

Veel tuinders vinden de teelt van andijvie gemakkelijk. Andijvie kun je namelijk op verschillende soorten grond kweken, zolang je maar regelmatig en veel water geeft. Droogte kan het groeien van de plant namelijk tot stilstand brengen. Het is raadzaam om de grond voor het zaaien eerst te bewerken met organische mest. Aan andijvie kun je gemakkelijk zien wanneer je hem moet oogsten. Zodra er kroppen ontstaan, is het tijd voor je eerste oogst!


Oogsten

Andijvie met gladde bladeren kan vanaf eind mei tot oktober geoogst worden. Krulandijvie kun je oogsten tot in november.


Andijvie in de keuken

Andijvie bevat gemiddeld veel meer mineralen dan andere groenten. Andijvie kun je zowel gekookt als rauw eten, het is maar net waar je van houdt. De krulandijvie is door zijn vorm leuk om te gebruiken als decoratie bij gerechten. Het meest bekende andijviegerecht is waarschijnlijk de stamppot, maar ga je op zoek naar andere gerechten, dan kom je erachter dat je andijvie ook kunt stomen met appel, kunt verwerken in een hartige kaastaart of kunt toevoegen aan bijvoorbeeld een salade met geitenkaas.


Bewaren

Andijvie kun je het beste zo snel mogelijk na het oogsten opeten. In de koelkast, is andijvie ongeveer twee dagen houdbaar. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, tot een jaar in de dieprvies bewaren.


Andijvie tips

  1. Om de smaak van andijvie minder bitter te maken, kun je andijvie bleken. Dit doe je door de plant vlak voor de vorming van de kroppen te bedekken met een stenen bloempot, om zoveel mogelijk licht buiten te houden.
  2. Voeg spekjes en reepjes zongedroogde tomaat toe aan de ouderwetse andijviestamppot voor een heerlijk resultaat!
  3. Wanneer je andijvie verpakt in een plastic zak met gaatje, kun je hem tot bijna een week in de koelkast bewaren.

Deel deze pagina

Recepten

Andijvie geroerbakt met kummel
2 pers
0-10
Bekijk recept
Andijvie geroerbakt met sesam en gember
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Andijvie op z'n Italiaans
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Andijviesalade met kruidencroutons
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Friséesalade met tomaat en geitenkaas
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gevulde aardappel met andijviesalade
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Koolraapstamppot met rauwe andijvie
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Maaltijdsalade met andijvie van Simone's Kitchen
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Ravioli met paddenstoelen en noten
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Rode bietenburgers met andijviesalade
Lunch
2 pers
30-60
Bekijk recept

Voedingswaarden

Andijvie rauw
Energie
68.00 kj
Energie
16.00 kcal
Eiwit
1.50 gr
Eiwit plantaardig
1.50 gr
Koolhydraten
1.00 gr
Toon meer
Andijvie gekookt
Energie
93.00 kj
Energie
22.00 kcal
Eiwit
1.40 gr
Eiwit plantaardig
1.40 gr
Koolhydraten
2.30 gr
Toon meer
Andijvie blik/glas
Energie
70.00 kj
Energie
17.00 kcal
Eiwit
1.00 gr
Eiwit plantaardig
1.00 gr
Koolhydraten
1.00 gr
Toon meer
Andijvie diepvries onbereid
Energie
36.00 kj
Energie
9.00 kcal
Eiwit
1.00 gr
Eiwit plantaardig
1.00 gr
Koolhydraten
0.30 gr
Toon meer
Andijvie gekookt met zout (8+)
Energie
92.00 kj
Energie
22.00 kcal
Eiwit
1.39 gr
Eiwit plantaardig
1.39 gr
Koolhydraten
2.29 gr
Toon meer
Toon meer
Ereaders

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads