Anijs
Anijs is een eenjarige plant en behoort tot de schermbloemenfamilie. De plant komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en uit West-Azië, maar dit kruid zou duizenden jaren geleden al door de Egyptenaren worden gebruikt. Tegenwoordig wordt anijs ook veel geteeld in Zuid-Europa en groeit het in Nederland zelfs in het wild.
Anijs vind je vaak terug als smaakmaker in de keuken en het staat bekend om zijn helende en medicinale werkingen. Vroeger dacht men dat anijs nare dromen kon helpen voorkomen. Jezelf wassen met anijswater zou ervoor zorgen dat je jong bleef. Ook werd het gebruikt om winderigheid tegen te gaan en spierkramp te verzachten.
Anijs in de tuin
Anijs heeft veel warmte nodig, daarom is het niet de meest gemakkelijke plant om zelf te kweken in je keukentuintje. Toch is het zeker aan te raden en leuk om te proberen. Als het lukt heb je namelijk niet alleen een mooie plant in je tuin staan, maar ook een kruid waarmee je goed kunt variëren in de keuken.
Kies een goed gedraineerd stukje grond waar de anijs veel zon vangt. Op een losse, kalkrijke bodem komt anijs het beste tot zijn recht. Vanaf eind maart en in april kun je beginnen met zaaien. Na ongeveer drie weken ontstaat er een plantje. Je kunt de plantjes dan het beste opnieuw verpoten op een afstand van minimaal 15 cm. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien.
Oogsten
Anijs heeft niet veel water nodig, te veel water kan er zelfs voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Vanaf juli gaat de anijsplant bloeien en iets later, vanaf augustus, is het tijd om te oogsten. Verwijder de zaadjes uit de zaadkoppen en laat het zaad vervolgens drogen.
Anijs in de keuken
Anijs is een bijzondere smaakmaker. De meest bekende toepassing van anijs is wellicht die in muisjes op geboortebeschuitjes. Je kunt het zaad in zijn geheel gebruiken als toevoeging aan gerechten, maar je kunt er ook voor kiezen om de zaadjes eerst tot poeder te vermalen.
In Nederland vinden we anijs vaak terug in zoete gerechten zoals gebak en brood. Verder kun je van anijs ook anijsmelk trekken en vinden we de smaak terug in verschillende alcoholische dranken zoals het Griekse drankje ouzo, sambuca en het Turkse drankje raki.
Bewaren
In een gesloten pot is anijs op een koele, donkere en droge plek tot twaalf maanden houdbaar.
Anijs tips
- Het is bewezen dat anijs een gunstige invloed heeft op de spijsvertering en dat het de eetlust opwekt.
- Wanneer je oogst, begin dan bij de binnenste anijsplanten en werk dan naar buiten.
- Vooral in combinatie met appels, zoals in appelmoes of in een appeltaart, is anijs een prima smaakversterker.
Deel deze pagina