Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Appel
  • appel

Appel

De appel is waarschijnlijk de meest bekende en oude fruitsoort die we kennen. Duizenden jaren voor de jaartelling werden appels in Europa al in het wild verzameld en later ook geteeld. De Romeinen verspreidden de verschillende soorten appels vervolgens naar Nederland, waar we nog meer rassen ontdekten.

Een appelboom staat in het voorjaar prachtig in bloei en hangt later vol met zoete of zure appels.

Appels bevatten veel vitamine C, deze vitamine verlaagt het cholesterol en heeft een ontgiftende werking. Daarnaast zit de appel vol anti-oxydanten die goed zijn tegen hart- en vaatziekten.


Appel in de tuin

Een appelboom geeft een prachtig plaatje in je tuin. Oud Hollandse appelrassen zijn het meest geschikt om zelf te kweken. Deze zijn namelijk bestand tegen het Nederlandse klimaat. Wacht met planten tot november, zolang het niet vriest kun je hiermee doorgaan. Een appelboom komt het best tot zijn recht op een leemgrond die goed gedraineerd is.

Een maand voordat je begint met planten, spit je de uitgekozen plek om en meng je de aarde met stalmest of compost. Graaf net voor het planten een gat van ongeveer zestig centimeter diep. Plaats eerst de steunpaal zodat je de wortels later niet beschadigt. Nu kan de plant de grond in. Gebruik vlak na het planten geen extra mest, dit kan de wortels verbranden. Geef het pas geplante boompje voldoende water en strooi eventueel wat stro rondom de stam zodat de boom beschermd is tegen vorst.


Oogsten

Als de boom eenmaal groeit, is het belangrijk om het onkruid dat aan de voet van de boom groeit te verwijderen. In het eerste najaar kun je al oogsten.


Appel in de keuken

Een appel smaakt heerlijk rauw, uit het vuistje. Maar, je kunt een rauwe appel ook goed verwerken in rauwkostsalades. Appel smaakt ook heerlijk op een boterham met een beetje kaneel, geraspt door het pannenkoekenbeslag of als zoete toevoeging aan een roerbakgerecht met kerrie. Wanneer je appels verwarmt, groeit de hoeveelheid koolhydraten waardoor de appel zoeter gaat smaken.

Appels zijn ideaal om te verwerken in zoete bakgerechten, zoals een appeltaart, appelflap of appelbeignet. Maak ook zelf eens appelmoes of appelcompote! Een lekkere combinatie is appelpartjes met een plakje brie. Even de oven in en spullen maar!


Bewaren

Appels zijn relatief lang houdbaar. Op een koele plek of in de koelkast kun je ze tot wel vier weken bewaren.


Appel tips

  1. Geef de appelboom niet te veel water. Een te natte of zure grond stagneert de groei.
  2. Appels hebben zonlicht nodig om te groeien. Wanneer sommige stukken boom geen licht meer vangen snoei je de takken op die plek wat bij.
  3. Op zoek naar een lekkere en gezonde snack? Snijd een appel in schijfjes, laat hem drogen en bak hem vervolgens af in de oven. Zo krijg je heerlijke appelchips; om je vingers bij af te likken!

Deel deze pagina

Recepten

Appel-gemberjam zonder suiker
Nagerecht
12 pers
30-60
Bekijk recept
Appelplakjes met notenboter, banaan, kaneel en hennepzaad
Tussendoor
4 pers
0-10
Bekijk recept
Appeltaart smoothie bowl
Ontbijt
2 pers
10-20
Bekijk recept
Appeltrifle
Nagerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Bleekselderijsalade met sesam
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Broccolisalade met geitenkaas-kasha balletjes en kurkuma dressing van Sandra Ysbrandy
Lunch
4 pers
20-30
Bekijk recept
Fris gestoofde worteltjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Frisse appelsalade met verse geitenkaas
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gambasalade met Elstar, munt en rucola
Bijgerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Gebakken appels en appelchips met ijs
Nagerecht
2 pers
60+
Bekijk recept
Geroerbakte witlof met granaatappel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroosterde bulgur met amandelen, bloemkool, appelplakken en citroenlabne van Sandra Ysbrandy
Lunch
4 pers
20-30
Bekijk recept
Gestoofde appel met honing en kaneel
Nagerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gouden appelpannenkoek met banaansaus van Joke Boon
Ontbijt
4 pers
0-10
Bekijk recept
Hollandse bietjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Hollandse salade van rammenas, roodlof, appel en gepoft mosterdzaad
4 pers
0-10
Bekijk recept
Italiaanse maaltijdsalade met cumelo en spelt
Lunch
4 pers
10-20
Bekijk recept
Koolraap met appel
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Lekker snel toetje met appel, honing en cranberries
Nagerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Linzensoep
Soep
2 pers
20-30
Bekijk recept
Maaltijdsalade met andijvie van Simone's Kitchen
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Meiraapsalade
Lunch
2 pers
0-10
Bekijk recept
Ontbijt met yoghurt, Migo® Peer en perengranola
Ontbijt
2 pers
0-10
Bekijk recept
Paarse spitskoolsalade met appel, noten en geitenkaas
Hoofdgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Paarse spruitjes salade met appel
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Pompoen met kip
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Rode kool met appeltjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Rode koolsalade met honingdressing
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Salade met knolselderij pecannoten en mandarijn
4 pers
10-20
Bekijk recept
Salade met rode biet en mierikswortel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Sinterklaastraktatie: De ‘zak’ van sinterklaas (filodeegzakje met appeltjes & kaneel)
Sinterklaas
12 pers
10-20
Bekijk recept
Sinterklaastraktatie: Mini-appelcake met kruidnoten
Sinterklaas
10 pers
10-20
Bekijk recept
Spruitjes met appeltjes en rozijnen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Stamppot met spinazie van de Gezonde Dutchies
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Vegan bruine bonenschotel met appel prei curry
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Venkelsalade met appel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Volkorenbol met rodebietensalade
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Wortelsalade met zwart sesamzaad van Joke Boon
Bijgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Zoete spruitjes met kip en aardappelen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept

Voedingswaarden

Appel zonder schil gem
Energie
232.00 kj
Energie
55.00 kcal
Eiwit
0.20 gr
Eiwit plantaardig
0.20 gr
Koolhydraten
12.00 gr
Toon meer
Appeltjes gedroogd
Energie
1234.00 kj
Energie
292.00 kcal
Eiwit
2.00 gr
Eiwit plantaardig
2.00 gr
Koolhydraten
65.00 gr
Toon meer
Appel met schil gem
Energie
238.00 kj
Energie
56.00 kcal
Eiwit
0.30 gr
Eiwit plantaardig
0.30 gr
Koolhydraten
12.00 gr
Toon meer
Appel Elstar met schil
Energie
232.00 kj
Energie
55.00 kcal
Eiwit
0.30 gr
Eiwit plantaardig
0.30 gr
Koolhydraten
12.00 gr
Toon meer
Appel Elstar zonder schil
Energie
232.00 kj
Energie
55.00 kcal
Eiwit
0.20 gr
Eiwit plantaardig
0.20 gr
Koolhydraten
12.40 gr
Toon meer
Appel Jonagold met schil
Energie
231.00 kj
Energie
55.00 kcal
Eiwit
0.20 gr
Eiwit plantaardig
0.20 gr
Koolhydraten
12.10 gr
Toon meer
Appel Jonagold zonder schil
Energie
219.00 kj
Energie
52.00 kcal
Eiwit
0.20 gr
Eiwit plantaardig
0.20 gr
Koolhydraten
11.60 gr
Toon meer
Appeltjes gedroogd geweekt
Energie
358.00 kj
Energie
85.00 kcal
Eiwit
0.60 gr
Eiwit plantaardig
0.60 gr
Koolhydraten
18.90 gr
Toon meer
Toon meer
Boeken
peer

Peer

Goudbes

Goudbes

Japanse wijnbes

Japanse wijnbes

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads