Appel
De appel is waarschijnlijk de meest bekende en oude fruitsoort die we kennen. Duizenden jaren voor de jaartelling werden appels in Europa al in het wild verzameld en later ook geteeld. De Romeinen verspreidden de verschillende soorten appels vervolgens naar Nederland, waar we nog meer rassen ontdekten.
Een appelboom staat in het voorjaar prachtig in bloei en hangt later vol met zoete of zure appels.
Appels bevatten veel vitamine C, deze vitamine verlaagt het cholesterol en heeft een ontgiftende werking. Daarnaast zit de appel vol anti-oxydanten die goed zijn tegen hart- en vaatziekten.
Appel in de tuin
Een appelboom geeft een prachtig plaatje in je tuin. Oud Hollandse appelrassen zijn het meest geschikt om zelf te kweken. Deze zijn namelijk bestand tegen het Nederlandse klimaat. Wacht met planten tot november, zolang het niet vriest kun je hiermee doorgaan. Een appelboom komt het best tot zijn recht op een leemgrond die goed gedraineerd is.
Een maand voordat je begint met planten, spit je de uitgekozen plek om en meng je de aarde met stalmest of compost. Graaf net voor het planten een gat van ongeveer zestig centimeter diep. Plaats eerst de steunpaal zodat je de wortels later niet beschadigt. Nu kan de plant de grond in. Gebruik vlak na het planten geen extra mest, dit kan de wortels verbranden. Geef het pas geplante boompje voldoende water en strooi eventueel wat stro rondom de stam zodat de boom beschermd is tegen vorst.
Oogsten
Als de boom eenmaal groeit, is het belangrijk om het onkruid dat aan de voet van de boom groeit te verwijderen. In het eerste najaar kun je al oogsten.
Appel in de keuken
Een appel smaakt heerlijk rauw, uit het vuistje. Maar, je kunt een rauwe appel ook goed verwerken in rauwkostsalades. Appel smaakt ook heerlijk op een boterham met een beetje kaneel, geraspt door het pannenkoekenbeslag of als zoete toevoeging aan een roerbakgerecht met kerrie. Wanneer je appels verwarmt, groeit de hoeveelheid koolhydraten waardoor de appel zoeter gaat smaken.
Appels zijn ideaal om te verwerken in zoete bakgerechten, zoals een appeltaart, appelflap of appelbeignet. Maak ook zelf eens appelmoes of appelcompote! Een lekkere combinatie is appelpartjes met een plakje brie. Even de oven in en spullen maar!
Bewaren
Appels zijn relatief lang houdbaar. Op een koele plek of in de koelkast kun je ze tot wel vier weken bewaren.
Appel tips
- Geef de appelboom niet te veel water. Een te natte of zure grond stagneert de groei.
- Appels hebben zonlicht nodig om te groeien. Wanneer sommige stukken boom geen licht meer vangen snoei je de takken op die plek wat bij.
- Op zoek naar een lekkere en gezonde snack? Snijd een appel in schijfjes, laat hem drogen en bak hem vervolgens af in de oven. Zo krijg je heerlijke appelchips; om je vingers bij af te likken!
Deel deze pagina