Artisjok
De artisjok is een groentesoort afkomstig uit de composietenfamilie. De plant houdt van hoge temperaturen en wordt dan ook veel gekweekt in warme landen zoals Egypte. Maar ook Spanje, Italië en Frankrijk staan bekend om de teelt van artisjokken. Deze groente wordt gekweekt voor gebruik in de keuken, maar de plant wordt ook vaak gebruikt om de sierwaarde van een tuin te verhogen.
De grote bloemkoppen met distels en de zilvergrijze bladeren vormen een mooi plaatje. Als je een artisjok lang genoeg laat staan en uitbloeien, dan gaat het ‘hart’ van de artisjok open en komt er een prachtige paarse bloem tevoorschijn. Alleen de bladeren van een nog gesloten bloemknop zijn eetbaar.
Artisjok in de tuin
Gelukkig hebben we in Nederland soms ook warme zomers zodat je artisjokken ook hier in je moestuin kunt kweken. Kweken kan op twee manieren. Zaaien kan vanaf half mei in de volle grond. De minimale temperatuur om te beginnen is 20ºC. Zaai de zaadjes in diepe, losse en vochtige grond die je van te voren goed bemest. Met zaaien, kun je vanaf het tweede jaar pas oogsten.
Wil je sneller resultaat? Plant dan wortelstekken. Ook deze houden van warmte, plant ze daarom ook vanaf half mei als de temperatuur rond de 20ºC ligt. Geef de wortelstekken goed water en zorg ervoor dat ook de grond vochtig blijft. Door droogte worden de planten slap en de wortelstekken hebben vocht nodig om goed te kunnen groeien.
Oogsten
Zodra de buitenste bladeren van de artisjok een beetje uit elkaar gaan staan, kun je vanaf augustus oogsten. Snij de stengel waar de bloemkop opzit ongeveer halverwege af.
Artisjok in de keuken
Artisjokken eet je gekookt en alleen de dichte bloemknoppen zonder steel zijn eetbaar. Je kunt er verschillende kanten mee op in de keuken. Het voorbereiden van een artisjok vergt wat tijd. Houdt er wel rekening mee dat het koken bijna drie kwartier duurt. Snijd vervolgens eerst de steel er helemaal vanaf. Verwijder de (bruine) puntjes van de bladeren en de bovenste bladeren. Gekookte artisjokken smaken heerlijk op een zelfgemaakte pizza of als toevoeging aan een pastasaus met bijvoorbeeld ham. Probeer ze ook eens gevuld te serveren met een garnalen- of eiersalade. Kleine artisjokken kun je ook goed grillen op de barbecue of bakken in de oven.
Bewaren
Wil je de artisjok bewaren? Wikkel hem dan in een vochtige theedoek. Op die manier blijft hij bijna een week goed in de koelkast. Wanneer je hem blancheert, kun je de artisjok tot een half jaar in de diepvries bewaren.
Artisjok tips
- Houd in de gaten of er stekels aan de plant komen, deze moeten er tussenuit gehaald worden om de groei van de plant te bevorderen.
- De artisjokplant is niet winterhard maar kan wel overwinteren. Snij de plant in het najaar bij de grond af en dek de grond af met stro en plastic. Laat de plant gedurende de winter af en toe even luchten als er geen vorst is. In het voorjaar groeit de artisjok vanzelf verder.
- Besprenkel de artisjok met wat citroensap. Dit voorkomt dat de artisjok bruin wordt tijdens de bereiding.
Deel deze pagina