Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Bloemkool
  • bloemkool

Bloemkool

Bloemkool is in Nederland een hele populaire koolsoort, bovendien is deze groente heel gezond. Bloemkool behoort net als broccoli tot de kruisbloemenfamilie. Hoewel bloemkool veel in Nederland zelf wordt geteeld, is er ook veel kool afkomstig uit landen als Spanje, Italië en Frankrijk.

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten rassen ontstaan. Zo kennen we de meest bekende witte bloemkool, maar je hebt ook groene, oranje en paarse varianten. Een andere bekende soort is de winterbloemkool die in Nederland alleen in Zeeland wordt geteeld en als enige echt winterhard is.


Bloemkool in de tuin

Met de kweek van bloemkool kun je op verschillende momenten in het jaar beginnen. Wil je vroeg oogsten? Begin dan eind september of begin oktober te zaaien onder glas. Je kunt de plantjes dan halverwege maart in de volle grond zetten. Deze teeltperiode geeft de minste kans op bedreigingen van bijvoorbeeld de koolvlieg.

Maar, je kunt ook in januari beginnen met zaaien onder glas en de plant halverwege april overzetten in de volle grond. Deze bloemkool oogst je in juli.

Winterbloemkool zaai je pas eind juni. Weet wel dat succes niet altijd gegarandeerd is. Een te strenge vorst zal de plant uitdrogen. Maar gaat de teelt goed, dan heb je in de winter verse bloemkool met, volgens velen, een extra lekkere smaak!

Bloemkool stelt niet veel eisen aan de grond waarop hij geteeld wordt. Wel is bemesting belangrijk, gebruik echter geen stikstofbemesting. Ben niet te zuinig met de bemesting, de bloemkool heeft het nodig om te kunnen groeien. Zaai niet te dicht op elkaar; de plant heeft de ruimte nodig om grote bladeren en een mooie kool te kunnen vormen. Voor de zekerheid kun je in het begin van de kweek insectengaas plaatsen om ongedierte tegen te gaan.

Oogsten

Oogst bloemkool voordat de zijkanten van de kool beginnen los te laten.


Bloemkool in de keuken

In Nederland gebruiken we meestal de witte bloemkool die door zijn milde smaak erg geliefd is in onze keuken. Bloemkool kun je op allerhande manieren bereiden; koken, roerbakken, smoren, frituren en stomen. Gekookte bloemkool bij de aardappelen en een stukje vlees kennen we allemaal. Maar, probeer ook eens iets anders. Verwerk de groente bijvoorbeeld in een hartige taart of serveer heb als borrelhapje met een dipsausje.

Bloemkool kun je goed roerbakken of stoven met andere groenten of gratineren met een lekkere kaassaus in de oven. Wil je iets totaal nieuws proberen? Blancheer de bloemkool, haal hem door een beetje oliebollenbeslag en frituur hem.

Bewaren

Bloemkool kun je in een open plastic zak ongeveer een week in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is hij maar enkele dagen houdbaar. Na het blancheren kun je bloemkool tot een jaar in de diepvries bewaren.


Bloemkool tips

  1. In april zijn bij tuincentra en boerenbond koolplantjes te koop die direct kunnen worden geplant in de moestuin.
  2. Bloemkool blijft mooi wit wanneer je hem bedekt met zijn eigen bladeren. Je kunt de bladeren tijdelijk vastbinden rondom de kool om een bruingele kleur te voorkomen.
  3. Geoogste bloemkool kun je niet lang bewaren. Bewaar de kool na het oogsten in de groentelade van de koelkast.

Deel deze pagina

Recepten

Aardappelsalade met makreel, bloemkool en broccoli van Brenda Kookt
Hoofdgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Bloemkool en venkel uit de oven met avocado tahini dip
Bijgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkool met Italiaanse tomatensaus
Bijgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkool met ui en paprika
Bijgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkool met uiensaus
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkool mimosa
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkoolrisotto met makreel van Simone's Kitchen
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Bloemkoolroosjes in tomatensaus
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkoolsalade met de Franse slag
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkoolsalade met kip en aardappelen
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Bloemkoolsalade met walnoten
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bloemkoolschotel
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Curry met aubergine, winterpeen, garnalen en bloemkoolrijst van de Gezonde Dutchies
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Fantasiebeestjes
12 pers
20-30
Bekijk recept
Gado gado
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Geroosterde bulgur met amandelen, bloemkool, appelplakken en citroenlabne van Sandra Ysbrandy
Lunch
4 pers
20-30
Bekijk recept
Gestoomde bloemkoolroosjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Glaasjes koude bloemkoolcrème met gegrilde ham
Bijgerecht
10 pers
10-20
Bekijk recept
Groenteknabbels
Bijgerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Groentespiezen voor de bbq
Bijgerecht
6 pers
10-20
Bekijk recept
Kleurrijke groenteschotel
2 pers
10-20
Bekijk recept
Omelet met broccoli en geitenkaas
Lunch
2 pers
30-60
Bekijk recept
Wrap met mediterrane vulling
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept

Voedingswaarden

Kool bloem- rauw
Energie
107.00 kj
Energie
25.00 kcal
Eiwit
1.90 gr
Eiwit plantaardig
1.90 gr
Koolhydraten
3.00 gr
Toon meer
Kool bloem- gekookt
Energie
92.00 kj
Energie
22.00 kcal
Eiwit
1.80 gr
Eiwit plantaardig
1.80 gr
Koolhydraten
1.80 gr
Toon meer
Kool bloem- gekookt met zout (15+)
Energie
91.00 kj
Energie
22.00 kcal
Eiwit
1.79 gr
Eiwit plantaardig
1.79 gr
Koolhydraten
1.79 gr
Toon meer
Toon meer
Boeken

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads