Bloemkool
Bloemkool is in Nederland een hele populaire koolsoort, bovendien is deze groente heel gezond. Bloemkool behoort net als broccoli tot de kruisbloemenfamilie. Hoewel bloemkool veel in Nederland zelf wordt geteeld, is er ook veel kool afkomstig uit landen als Spanje, Italië en Frankrijk.
Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten rassen ontstaan. Zo kennen we de meest bekende witte bloemkool, maar je hebt ook groene, oranje en paarse varianten. Een andere bekende soort is de winterbloemkool die in Nederland alleen in Zeeland wordt geteeld en als enige echt winterhard is.
Bloemkool in de tuin
Met de kweek van bloemkool kun je op verschillende momenten in het jaar beginnen. Wil je vroeg oogsten? Begin dan eind september of begin oktober te zaaien onder glas. Je kunt de plantjes dan halverwege maart in de volle grond zetten. Deze teeltperiode geeft de minste kans op bedreigingen van bijvoorbeeld de koolvlieg.
Maar, je kunt ook in januari beginnen met zaaien onder glas en de plant halverwege april overzetten in de volle grond. Deze bloemkool oogst je in juli.
Winterbloemkool zaai je pas eind juni. Weet wel dat succes niet altijd gegarandeerd is. Een te strenge vorst zal de plant uitdrogen. Maar gaat de teelt goed, dan heb je in de winter verse bloemkool met, volgens velen, een extra lekkere smaak!
Bloemkool stelt niet veel eisen aan de grond waarop hij geteeld wordt. Wel is bemesting belangrijk, gebruik echter geen stikstofbemesting. Ben niet te zuinig met de bemesting, de bloemkool heeft het nodig om te kunnen groeien. Zaai niet te dicht op elkaar; de plant heeft de ruimte nodig om grote bladeren en een mooie kool te kunnen vormen. Voor de zekerheid kun je in het begin van de kweek insectengaas plaatsen om ongedierte tegen te gaan.
Oogsten
Oogst bloemkool voordat de zijkanten van de kool beginnen los te laten.
Bloemkool in de keuken
In Nederland gebruiken we meestal de witte bloemkool die door zijn milde smaak erg geliefd is in onze keuken. Bloemkool kun je op allerhande manieren bereiden; koken, roerbakken, smoren, frituren en stomen. Gekookte bloemkool bij de aardappelen en een stukje vlees kennen we allemaal. Maar, probeer ook eens iets anders. Verwerk de groente bijvoorbeeld in een hartige taart of serveer heb als borrelhapje met een dipsausje.
Bloemkool kun je goed roerbakken of stoven met andere groenten of gratineren met een lekkere kaassaus in de oven. Wil je iets totaal nieuws proberen? Blancheer de bloemkool, haal hem door een beetje oliebollenbeslag en frituur hem.
Bewaren
Bloemkool kun je in een open plastic zak ongeveer een week in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is hij maar enkele dagen houdbaar. Na het blancheren kun je bloemkool tot een jaar in de diepvries bewaren.
Bloemkool tips
- In april zijn bij tuincentra en boerenbond koolplantjes te koop die direct kunnen worden geplant in de moestuin.
- Bloemkool blijft mooi wit wanneer je hem bedekt met zijn eigen bladeren. Je kunt de bladeren tijdelijk vastbinden rondom de kool om een bruingele kleur te voorkomen.
- Geoogste bloemkool kun je niet lang bewaren. Bewaar de kool na het oogsten in de groentelade van de koelkast.
Deel deze pagina