Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Brandnetel
  • brandnetel

Brandnetel

De brandnetel kennen we vooral omdat hij zo pikt op je huid. Je ziet hem vaak in het wild langs de weg of in verwaarloosde tuinen staan. De bladeren zijn bedekt met brandharen die mierenzuur bevatten. Dit zuur bezorgt ons dat brandende gevoel en jeuk wanneer we brandnetels aanraken. De naam brandnetel is dan ook afgeleid van het Angelsaksische woord voor noedel of naald. Vroeger werden brandnetels gebruikt tegen de kou. De Romeinen stampten de plant fijn in olie en wreven zichzelf ermee in om warm te blijven. Ook werden brandnetels vroeger gebruikt om stoffen van te weven en er werd papier mee gemaakt.

De brandnetel heeft verschillende geneeskrachtige werkingen. Hiervoor kun je zowel het kruid als de wortel gebruiken. Brandnetel is bloedzuiverend en wordt gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.


Brandnetel in de tuin

Brandnetel is een eenjarige plant die erg gemakkelijk is om zelf te kweken. Zorg bij voorkeur voor een goed bemeste bodem, maar over het algemeen groeit brandnetel op elke grond. Wanneer je brandnetels in je tuin zaait, moet je er rekening mee houden dat dit kruid zich makkelijk verspreid. Voor je het weet heb je de hele tuin volstaan. Je kunt dit plantje het beste op een stuk grond in de hoek van je tuin kweken en de grond afzetten met gaas. Ook kun je ze in een pot of bak zetten. Dan weet je zeker dat de plant zich niet door je hele tuin verspreidt. Brandnetels zijn planten die zichzelf in al hun behoeften kunnen voorzien, ze hebben geen verzorging nodig.


Oogsten

Brandnetel oogsten is een lastig klusje. Trek bij dit karwei handschoenen aan om het branderige gevoel bij aanraking te voorkomen. Het beste kun je de bladeren afknippen met een schaar. Zodra je brandnetels kookt of droogt, verliezen ze hun brandbaarheid.


Brandnetel in de keuken

Gebruik brandnetels nooit rauw. Kook ze altijd van te voren en maak er bijvoorbeeld soep van. Wil je het blad gebruiken in de keuken, kies dan voor het jonge blad. Gedroogde brandnetels kun je gebruiken om thee van te trekken. Ook lekker is een brandnetelpasta. Bak wat spekblokjes en voeg daaraan de gewassen brandnetels toe. Houdt er rekening mee dat brandnetels slinken bij verwarming waardoor er vaak maar weinig overblijft. Voeg er vervolgens wat roomsaus aan toe en laat het geheel nog even doorwarmen. Het resultaat: een heerlijke saus voor over de pasta!


Bewaren

Droog de brandnetelblaadje voordat je ze in een afgesloten bakje opbergt. Ze zijn dan een jaar houdbaar. Ook kun je brandnetel vijf minuten blancheren om ze vervolgens in de diepvries te bewaren.


Brandnetel tips

  1. Hoewel wij voorzichtig zijn, is brandnetel een lekkernij voor onder andere vlinders en bijen. Word je toch geprikt door de brandnetel, wrijf dan wat blaadjes hondsdraf over de jeukende plek, dit gaat de jeuk tegen.
  2. Plaats brandnetels in de buurt van je fruitbomen en je bomen zullen minder snel worden aangetast door bladluis.
  3. Wanneer je een tekort aan ijzer hebt, kun je gebruik maken van brandnetel. Naast vitamine C bevat het namelijk ook veel ijzer.

Deel deze pagina

Ereaders
lavendel

Lavendel

colakruid

Colakruid

Stevia

Stevia

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads