Broccoli
Broccoli is een groente die verwant is aan de bloemkool en die pas sinds enkele tientallen jaren in opkomst is in Nederland. Er bestaan zowel een- als tweejarige broccolirassen. Over het algemeen verdelen we de broccoli in de zogenaamde winter- en zomerrassen. De winterbroccoli herken je aan de witte of paarse kleine bloempjes. In Nederland wordt vooral de zomerbroccoli geteeld, deze groeit over het algemeen ook een stuk sneller. Zomerbroccoli herken je aan zijn donkergroene bladeren met een blauwe gloed.
Over broccoli zeggen ze dat het een medicinale werking heeft bij de ziekte van Alzheimer. Ook is uit onderzoek gebleken dat bepaalde bestandsdelen van broccoli ons lichaam tegen kanker en uv-licht beschermt.
Broccoli in de tuin
Wil je zelf broccoli in je moestuin kweken? Zorg dan voor een warm en vochthoudend stukje grond waar eerder nog geen andere koolsoorten hebben gestaan. Ook moet de grond voor gebruik bemest zijn. Koop je zaadjes, let er dan op welke soort zaadje je pakt. Je hebt de zogenaamde zaadvaste rassen en de hybride rassen. De zaadvaste rassen geven kleinere bloemkoppen dan de hybride zaadjes. Wel groeien er aan de zaadvaste rassen na de oogst weer nieuwe koppen in tegenstelling tot de hybride rassen.
Het is belangrijk om tijdens de groei van broccoli de grond goed bij te blijven mesten, zeker wanneer het veel geregend heeft. Dit bevordert de groei. Ook kun je de grond halverwege de teelt aanaarden; verhoog de grond rondom de wortels en druk deze een beetje aan. Zo voorkom je dat de plant omvalt wanneer de broccoli begint te groeien en zwaarder wordt.
Net als bij de teelt van andere koolgewassen liggen ook bij de groei van broccoli ziekten en plagen op de loer. Koolvliegen kun je voorkomen door een gaas over de groente te spannen. Daarnaast is het goed om de plant vaak te controleren op rupsen en deze handmatig te verwijderen. Door de grond te bekalken voorkom je knolvoet.
Oogsten
Het is tijd om te oogsten als de eerste gele bloempjes aan de plant zichtbaar zijn en de broccoli nog mooi groen is.
Broccoli in de keuken
De smaak van broccoli kun je vergelijken met de smaak van bloemkool, al wordt broccoli als iets pittiger omschreven. Je kunt broccoli op verschillende manieren verwerken in je gerechten. Zo kun je de groente koken, stoven, roerbakken en zelfs frituren. Maar ook rauw is broccoli heel lekker, bijvoorbeeld in een frisse salade. Voeg broccoli toe aan een lasagne- of pastagerecht of roerbak hem mee met wat ui en champignons. Broccoli is ook een belangrijk ingrediënt van de boerenomelet. En wat dacht je van een zelfgemaakte broccoli kaastaart?!
Bewaren
Bewaar broccoli maximaal vijf dagen in de koelkast, liefst verpakt in folie. Broccoli kun je ook eerst blancheren of koken, en vervolgens in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries tot een jaar bewaren.
Broccoli tips
- Het is belangrijk om tijdens de groei van broccoli de grond goed bij te blijven mesten, zeker wanneer het veel geregend heeft. Dit bevordert de groei.
- Als je de grote bloemknop oogst, lopen de zijscheuten uit. Deze kun je later weer oogsten.
- Het koken of invriezen van broccoli doet de gezonde werking verminderen. Wokken en stomen kan daarentegen geen kwaad.
Deel deze pagina