Chinese kool
Chinese kool behoort net als paksoi tot de koolsoort Brassica Campestris en is afkomstig uit China en Oost-Azië. Chinese kool komt uit de kruisbloemenfamilie. Het is de meest gebruikte groente in Azië en er bestaan twee types van deze kool. Enerzijds het granaattype, dat je herkent aan zijn langwerpige krop en bleekgroene bladeren met lange witte nerven. Anderzijds het Japanse type, deze kool is iets korter en breder. Chinese kool groeit snel, een leuk gewas dus voor in je moestuin!
Chinese kool in de tuin
Hoewel Chinese kool veelal gekweekt wordt in landen als China, Japan en Taiwan, zijn ze tegenwoordig ook prima in ons klimaat te kweken. In een glazen kas kun je hier vanaf april al mee beginnen. De buitenteelt kan vanaf half juli. Chinese kool schiet namelijk gemakkelijk door, wat inhoudt dat als hij niet voldoende warmte krijgt er wel een stengel groeit maar geen krop.
Zorg zowel in de kas als in de volle grond voor een voedzame en vochthoudende grond waar eerder nog geen koolgewassen hebben gestaan. Op die manier voorkom je kruisbestuiving. Plant enkele zaadjes bij elkaar. Een centimeter de grond in is voldoende.
De plant is gewend aan hoge temperaturen, maar af en toe wat schaduw mag ook gerust. Zeker wanneer het warm is, is het belangrijk om water te blijven geven, anders droogt de grond uit en stagneert de groei. Zo’n vier weken na het zaaien, als de plant goed groeit, mag je af en toe wat bijmesten.
Oogsten
Acht weken nadat je de zaadjes hebt geplant, is het tijd voor de eerste oogst. Snij de kroppen net boven de grond af.
Chinese kool in de keuken
Chinese kool zien we steeds vaker terug in onze eigen gerechten. Je kunt de bladeren rauw gebruiken, maar ook koken en stoven. Het is bovendien een prima groente om in wokschotels te verwerken. Nog lekkerder is het wanneer je daar een beetje knoflook of gember aan toevoegt. Chinese kool smaakt ook heerlijk in een bami- of nasischotel of rauw in een salade samen met een gekookt eitje en wat tomaat.
Bewaren
Chinese kool kun je tot een week in een open plastic zak in de koelkast bewaren. Dek aangesneden vlakken af met wat huishoudfolie. Als je de kool blancheert, is hij tot een jaar houdbaar in de diepvries.
Chinese kool tips
- Besprenkel het water niet op de plant, maar tussen de planten en rijen. Zo heb je minder kans op plagen en ziekten.
- Chinese kool is met name vatbaar voor de schimmelziekte knolvoet. Wil je dit voorkomen, voeg dan wat kalk aan de grond toe om de ph-waarde te verhogen.
- Chinese kool smaakt het beste als de bladeren nog een beetje knapperig zijn. Kook of stoof de kool daarom niet te lang.
Deel deze pagina