Citroen
De citroen is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Noord-India komt en al voor de jaartelling ontdekt werd. In de middeleeuwen lijkt de citroen een vergeten vrucht te worden totdat hij weer opnieuw ontdekt wordt. Vanaf de twaalfde eeuw komt de citroen via Spanje in Europa terecht. Op lange scheepsreizen werden verse citroenen gebruikt om de zeelieden te beschermen tegen scheurbuik.
De zure smaak van de citroen wordt veroorzaakt door citroenzuur dat we ook terugvinden in andere citrusvruchten. De vrucht bevat veel vitamine C. Uit citroenschil worden tegenwoordig vaak etherische oliën bereid, die we terugvinden in limonade en snoep, maar ook in parfum en andere cosmetica.
Citroen in de tuin
Wil je zelf citroenen kweken, dan heb je de keus uit een citroenboom of een citroenstruik. Beide gewassen hebben dezelfde verzorging nodig, enkel de hoogte en de grootte van de oogst wijken af. De citroenplant staat het liefst op een beschut plekje en is niet winterhard. Kweek ze daarom bij voorkeur in een grote pot of kuip die je bij naderende vorst naar binnen haalt. In een pot is de citroen ook heel geschikt om op een balkon te kweken. Hierbij geldt; hoe groter de pot of kuip, hoe groter de plant wordt. Door de intense geur van de citroenplant, blijven vliegen en wespen vaak op afstand. Ideaal, daar op je balkon! Heb je een kas, dan plant je citroenen daar heel goed in de volle grond.
Citroenplantjes doen het prima in gewone potgrond. Geef ze tijdens het kiemen en de groei bij voorkeur regenwater in plaats van leidingwater. In regenwater zit namelijk minder kalk dan in leidingwater. Vanaf medio zomer houdt de citroenplant eens per maand van een beetje kamerplantenmest.
Oogsten
Na twee jaar kun je voor het eerst oogsten.
Citroen in de keuken
De meeste mensen vinden een citroen te zuur om zo uit de hand te eten. Ze worden vooral in kleine hoeveelheden als smaakmaker toegevoegd aan gerechten. Een beetje citroensap in cocktails, thee of sapjes zorgt voor een heerlijk frisse smaak. Ook in dressings en (warme sauzen) is citroensap een prima aanvulling. Wanneer je vis voor het bakken besprenkelt met wat citroensap, proef je nog beter de smaak van de vis.
Geraspte citroenschil meng je door cakebeslag of andere zoete gerechten. Rasp dan wel alleen het buitenste laagje van de citroen. Het onderliggende witte gedeelte smaakt namelijk bitter.
Bewaren
Bewaar citroenen liever niet in de koelkast maar op een koele plaats of op een fruitschaal. Hier zijn ze tot wel twee weken houdbaar.
Citroen tips
- Het is mogelijk om citroenen te kweken met oude citroenpitjes. Laat de pitjes een nacht in water weken en plant ze vervolgens in een pot met potgrond. Geef de zaadjes veel water en zet de pot op een warme plek.
- Citroenen zijn niet allemaal tegelijk rijp; pluk eerst de citroenen met de meest gele en glimmende schil.
- Citroensap is heel geschikt om de verkleuring van andere fruitsoorten tegen te gaan, zoals banaan, appel en avocado. Heel handig wanneer je een fruitsalade van vers fruit maakt.
Deel deze pagina