Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Citroen
  • citroen

Citroen

De citroen is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Noord-India komt en al voor de jaartelling ontdekt werd. In de middeleeuwen lijkt de citroen een vergeten vrucht te worden totdat hij weer opnieuw ontdekt wordt. Vanaf de twaalfde eeuw komt de citroen via Spanje in Europa terecht. Op lange scheepsreizen werden verse citroenen gebruikt om de zeelieden te beschermen tegen scheurbuik.

De zure smaak van de citroen wordt veroorzaakt door citroenzuur dat we ook terugvinden in andere citrusvruchten. De vrucht bevat veel vitamine C. Uit citroenschil worden tegenwoordig vaak etherische oliën bereid, die we terugvinden in limonade en snoep, maar ook in parfum en andere cosmetica.


Citroen in de tuin

Wil je zelf citroenen kweken, dan heb je de keus uit een citroenboom of een citroenstruik. Beide gewassen hebben dezelfde verzorging nodig, enkel de hoogte en de grootte van de oogst wijken af. De citroenplant staat het liefst op een beschut plekje en is niet winterhard. Kweek ze daarom bij voorkeur in een grote pot of kuip die je bij naderende vorst naar binnen haalt. In een pot is de citroen ook heel geschikt om op een balkon te kweken. Hierbij geldt; hoe groter de pot of kuip, hoe groter de plant wordt. Door de intense geur van de citroenplant, blijven vliegen en wespen vaak op afstand. Ideaal, daar op je balkon! Heb je een kas, dan plant je citroenen daar heel goed in de volle grond.

Citroenplantjes doen het prima in gewone potgrond. Geef ze tijdens het kiemen en de groei bij voorkeur regenwater in plaats van leidingwater. In regenwater zit namelijk minder kalk dan in leidingwater. Vanaf medio zomer houdt de citroenplant eens per maand van een beetje kamerplantenmest.

Oogsten

Na twee jaar kun je voor het eerst oogsten.


Citroen in de keuken

De meeste mensen vinden een citroen te zuur om zo uit de hand te eten. Ze worden vooral in kleine hoeveelheden als smaakmaker toegevoegd aan gerechten. Een beetje citroensap in cocktails, thee of sapjes zorgt voor een heerlijk frisse smaak. Ook in dressings en (warme sauzen) is citroensap een prima aanvulling. Wanneer je vis voor het bakken besprenkelt met wat citroensap, proef je nog beter de smaak van de vis.

Geraspte citroenschil meng je door cakebeslag of andere zoete gerechten. Rasp dan wel alleen het buitenste laagje van de citroen. Het onderliggende witte gedeelte smaakt namelijk bitter.

Bewaren

Bewaar citroenen liever niet in de koelkast maar op een koele plaats of op een fruitschaal. Hier zijn ze tot wel twee weken houdbaar.


Citroen tips

  1. Het is mogelijk om citroenen te kweken met oude citroenpitjes. Laat de pitjes een nacht in water weken en plant ze vervolgens in een pot met potgrond. Geef de zaadjes veel water en zet de pot op een warme plek.
  2. Citroenen zijn niet allemaal tegelijk rijp; pluk eerst de citroenen met de meest gele en glimmende schil.
  3. Citroensap is heel geschikt om de verkleuring van andere fruitsoorten tegen te gaan, zoals banaan, appel en avocado. Heel handig wanneer je een fruitsalade van vers fruit maakt.

Deel deze pagina

Recepten

Andijvie geroerbakt met kummel
2 pers
0-10
Bekijk recept
Andijvie op z'n Italiaans
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Appel-gemberjam zonder suiker
Nagerecht
12 pers
30-60
Bekijk recept
Aspergesalade met garnalen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Auberginedip met komkommer
Bijgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Avocadodip
Bijgerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Baba Ganoush
Tussendoor
6 pers
20-30
Bekijk recept
Bananenpannenkoekje met vers fruit
Tussendoor
4 pers
0-10
Bekijk recept
Bleekselderij bootjes met bonendip
Tussendoor
4 pers
0-10
Bekijk recept
Bospeen met peterselieboter
Bijgerecht
2 pers
60+
Bekijk recept
Broccolisalade met geitenkaas-kasha balletjes en kurkuma dressing van Sandra Ysbrandy
Lunch
4 pers
20-30
Bekijk recept
Bulgur met zalm en groente
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Citroencourgette
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Courgette met citroen
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Courgette spaghetti met kip en paranoten
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Courgettefritters
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Friséesalade met tomaat en geitenkaas
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Frisse appelsalade met verse geitenkaas
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Frittata van zoete uien en rettich
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Fruitsalade met kaki (sharonfruit), kiwi en banaan
Nagerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Fruitwraps met gemengd rood fruit
Nagerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gambasalade met Elstar, munt en rucola
Bijgerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Gemarineerde groentespiesen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Gepocheerd ei met gele kiwi, ham en spinazie
Lunch
4 pers
0-10
Bekijk recept
Geroerbakt vlees met paksoi
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroerbakte postelein met gember en doperwtjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroerbakte wortelen met peultjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroosterde bulgur met amandelen, bloemkool, appelplakken en citroenlabne van Sandra Ysbrandy
Lunch
4 pers
20-30
Bekijk recept
Gestoofde venkel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gestoomde wintergroenten met peterseliepesto
Hoofdgerecht
20-30
Bekijk recept
Gevulde komkommerhapjes
Bijgerecht
4 pers
0-10
Bekijk recept
Gevulde paprika met couscous
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Gevulde paprika met makreelsalade
Lunch
2 pers
0-10
Bekijk recept
Gevulde peer met walnoten
Nagerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Gevulde puntpaprika met tomaat
Bijgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Gevulde taco's met salsa
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Glaasjes koude bloemkoolcrème met gegrilde ham
Bijgerecht
10 pers
10-20
Bekijk recept
Gouden appelpannenkoek met banaansaus van Joke Boon
Ontbijt
4 pers
0-10
Bekijk recept
Italiaanse maaltijdsalade met cumelo en spelt
Lunch
4 pers
10-20
Bekijk recept
Kabeljauw met wokgroenten en zilvervliesrijst van Francesca Kookt
Hoofdgerecht
4 pers
30-60
Bekijk recept
Kalettes® powerrrr smoothie
Ontbijt
2 pers
0-10
Bekijk recept
Kip met groene groente
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Kipshoarma salade met yoghurtdressing en pitachips van Francesca Kookt
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Kipspiesje met saus van gele kiwi en mango
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Kleurrijke tomatensalade met verschillende soorten tomaten
Bijgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Komkommersalade met munt
Hoofdgerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Kool-wortelsalade
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Lentegroente
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Maïskolf met citroensaus
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Mangocrème
Nagerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Mexicaanse paprikasalade van Sandra Ysbrandy
Lunch
4 pers
10-20
Bekijk recept
Milkshake met banaan en citroen
Nagerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Okrasoep met gele spliterwten
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Oosterse rauwkostsalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Oriëntaalse snijbonen
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Paarse spitskoolsalade met avocado, peer en geitenkaas
Lunch
4 pers
10-20
Bekijk recept
Paarse spitskoolsalade met gerookte zalm, rucola, tomaat en avocado
Lunch
4 pers
20-30
Bekijk recept
Paprikasalade met zelfgemaakte croutons
Lunch
4 pers
30-60
Bekijk recept
Pesto kip met (courgette) spaghetti van Simone's Kitchen
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Pittige broccolisoep met witte bonen en citroen van Joke Boon
Voorgerecht
6 pers
20-30
Bekijk recept
Pittige tonijn pistolet
Lunch
5 pers
0-10
Bekijk recept
Poké bowl met tonijnsteak, sugar snaps en avocado
Hoofdgerecht
4 pers
0-10
Bekijk recept
Pompoensoep met tofu en gegrild kruidenbrood
Soep
2 pers
20-30
Bekijk recept
Quinoa salade met mango en sperziebonen
Lunch
4 pers
10-20
Bekijk recept
Regenboogsalade met walnootdressing
10-20
Bekijk recept
Rode koolsalade met honingdressing
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Roerbakgerecht met prei, ei en cashewnoten
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Romeinse witlofsalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Salade met aspergebroccoli, tahin, honing en citroen
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Salade met knolselderij pecannoten en mandarijn
4 pers
10-20
Bekijk recept
Salade niçoise
2 pers
10-20
Bekijk recept
Schorsenerensalade met citroendressing
Bijgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Sperziebonen op z’n Italiaans
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Sperziebonensalade met ei en citroen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Toetje met abrikoos, banaan en hazelnoten
Nagerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Tomatensalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Venkel-radijssalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Venkelsalade met appel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie van Francesca Kookt
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Warme courgettesalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Watermeloen cooler
Drank
2 pers
0-10
Bekijk recept
Witlofsalade met sardientjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Witlofsalade met sesamdressing
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Witte koolsalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Wortelsalade met sinaasappel
2 pers
10-20
Bekijk recept
Wortelsalade met zwart sesamzaad van Joke Boon
Bijgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Zachtfruit salade
Lunch
2 pers
0-10
Bekijk recept
Zelfgemaakte pruimenjam met walnoten
Nagerecht
12 pers
30-60
Bekijk recept
Zomers toetje met perzik en frambozensaus
Nagerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept

Voedingswaarden

Citroen
Energie
153.00 kj
Energie
36.00 kcal
Eiwit
0.80 gr
Eiwit plantaardig
0.80 gr
Koolhydraten
3.00 gr
Toon meer
Sap citroen- vers
Energie
202.00 kj
Energie
47.00 kcal
Eiwit
0.40 gr
Eiwit plantaardig
0.40 gr
Koolhydraten
8.00 gr
Toon meer
Toon meer
Boeken
peer

Peer

Goudbes

Goudbes

Japanse wijnbes

Japanse wijnbes

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads