Citroengras
Citroengras, ook wel citronella genoemd, is een tropische grassoort en is oorspronkelijk afkomstig uit India. Pas later werd citroengras ook ontdekt in de rest van Azië, Australië, Amerika en Afrika. Citroengras herken je aan de kleine dikke wortels en de groene spitse uitlopende halmen.
Onderaan de plant, in de witte, vlezige halmen, zit veel citroenolie. Deze etherische olie wordt gebruikt in verschillende cosmetische producten zoals parfum en zeep, maar de olie heeft ook geneeskrachtige werkingen. Het verlicht spierpijn, buikkrampen en constipatie. Daarnaast helpt het tegen onrustige gevoelens en verbetert het je humeur. Verdun de olie uit citroengras altijd met basisolie om te voorkomen dat de olie je huid irriteert. Vermijd het gebruik ervan bij kleine kinderen en baby’s. Citroengras zelf werkt rustgevend en drijft urine af.
Citroengras in de tuin
Hoewel citroengras vooral in tropische gebieden in het wild groeit, kun je citroengras ook prima kweken in je eigen keukentuintje. Zaai citroengras bij voorkeur in een pot of kist. Vul de pot met aarde en zaai de zaden dun en oppervlakkig. Bedek ze met een laagje grond en druk de zaadjes voorzichtig aan. Zet de pot op een zonnige plaats in je tuin en zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt. Voeg meststoffen aan het gietwater toe om de groei van citroengras te stimuleren.
Vanaf half mei kun je de uitgekomen plantjes uitplanten in de volle grond. Kies ook nu voor een zonnige plaats. Houd de plant nog steeds goed vochtig en onkruidvrij.
Oogsten
Twee maanden na het zaaien is het tijd om te oogsten. Snijd de stengels voorzichtig los van de plant.
Citroengras in de keuken
Citroengras vinden we vooral terug in de Aziatische keuken en dan met name de Indische, Thaise en Vietnamese keuken. Citroengras heeft een zure, frisse en citroenachtige smaak en is een echte smaakmaker. Je kunt citroengras toevoegen aan soepen, sauzen, gerechten met vis of kip en curry’s.
Citroengras wordt niet rauw gegeten, maar altijd meegekookt- of gestoofd in gerechten. Voordat je het gerecht opdient, haal je de stengels er weer uit. Het onderste dikke gedeelte van de stengel kun je wel fijnhakken en toevoegen aan gerechten.
Bewaren
Vers citroengras bewaar je tot een week in de koelkast. Vries je het in, dan is het tot een jaar houdbaar.
Citroengras tips
- De olie die gewonnen wordt uit citroengras kun je ook goed gebruiken om muggen te verjagen. Ideaal in de zomermaanden!
- Wil je citroengras in de winter bewaren? Graaf hem dan uit de volle grond en bewaar de plant in een pot binnenshuis. In het voorjaar kun je citroengras weer buiten zetten.
- Wil je citroengras langer bewaren? Dan kun je het ook drogen. Hierdoor gaat echter wel wat smaak verloren.
Deel deze pagina