Citroenmelisse
Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het blad van dit kruid heeft zachte, behaarde bladeren met dikke nerven. De bloemetjes aan de plant zijn klein en lichtgeel. Citroenmelisse valt misschien niet heel erg op in je kruidentuin, het is wel een enorme bijentrekker. Muggen houden daarentegen helemaal niet van citroenmelisse, dus is het een ideaal kruid om te planten op een plek waar je graag zit in de zomeravonden.
De Romeinen en de Grieken kwamen erachter dat citroenmelisse sterke medicinale krachten bezit. Gebruik het bijvoorbeeld bij een moeilijke spijsvertering, het is zacht voor maag en darmen. In combinatie met lavendel werkt het tegen slapeloze nachten. Verder vermindert citroenmelisse klachten bij allergieën, depressie, migraine en spanning. Ook helpt dit kruid tegen voetschimmel en andere huidproblemen.
Citroenmelisse in de tuin
Bij het planten van citroenmelisse raden we je aan een vochtige grondsoort te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat citroenmelisse een lekker fris blad zal krijgen. De standplaats mag gerust in de zon liggen, maar zorg ook dat de plant wat schaduw krijgt in de middag. Dit meerjarige gewas kun je telkens weer op dezelfde plek planten. Doordat het geen mest of extra voedingsstoffen nodig heeft, is het een gemakkelijk kruid om te kweken.
Je zult zien dat het eerste plantje dat naar boven komt een gelige kleur heeft. Het tweede plantje heeft juist een helder groene kleur, en ook de geur is frisser dan bij het eerste plantje.
Oogsten
Je kunt citroenmelisse door middel van scheuren vermeerderen, dit kan in het voorjaar en in het najaar. Citroenmelisse zaait zichzelf ook opnieuw uit, waardoor je het blad het hele seizoen kunt oogsten. Na oogst uit je moestuin kun je het tijdelijk vers bewaren in een vaas met water.
Citroenmelisse in de keuken
Het blad van de citroenmelisse kun je in de keuken zowel vers als gedroogd gebruiken, in koude en warme gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool. Wil je er thee van trekken? Kies dan voor de bladeren in het begin van de bloei. Deze hebben een sterker aroma. Wist je trouwens dat citroenmelisse een bestandsdeel is van verschillende sterke likeuren?
Bewaren
Citroenmelisse in een glas water of verpakt in vershoudfolie in de koelkast is enkele dagen houdbaar.
Citroenmelisse tips
- De smaak van citroenmelisse is het beste vóór de bloei. Je kunt er langer van genieten als je tussendoor de bloemen uit de plant verwijdert.
- Wanneer je een insectenbeet hebt, kun je met de verse bladeren van dit kruid over de gestoken huid wrijven. Het werkt verlichtend.
- Citroenmelisse kun je zoveel gebruiken als je zelf lekker vindt. Vermijdt echter wel grote hoeveelheden als je zwanger bent, sommige vrouwen worden er dan namelijk misselijk van.
- Citroenmelisse hoef je niet perse buiten in de volle grond te kweken, je kunt dit kruid ook binnen in een pot op de vensterbank zetten.
Deel deze pagina