Courgettebloem
De courgette is in vrijwel alle landen rond de Middellandse zee erg populair en wordt in veel traditionele gerechten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een overheerlijke Italiaanse pastaschotel. Maar niet alleen de courgette is heerlijk van smaak, ook de courgettebloem is op veel manieren in of bij een gerecht te gebruiken!
Groei van de Courgettebloem
Er is verschil tussen de mannelijk en de vrouwelijke courgettebloem. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem groeit aan een babycourgette; het vruchtbeginsel met daaraan de bloem. De vrouwelijke bloem wordt ook wel de Courgette Fleur genoemd. Vanuit deze bloem kan de courgette groeien.
De bloemen van de courgetteplant openen zich maar één keer en dit gebeurt heel vroeg in de ochtend gedurende slechts een paar uurtjes. De courgettebloem kun je daarom het beste in de ochtend oogsten voor ’ongeveer 10.00 uur. Je kunt een courgettebloem na het oogsten tussen de vier en zes dagen gekoeld bewaren.
Als de Courgette Fleur niet geoogst wordt en de bloem wordt bestoven dan groeit hij uit tot een courgette. Ook de bestuiving moet gebeuren in de vroege ochtenduurtjes wanneer de bloem openstaat. Dit wordt gedaan door bijen , zij brengen het stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem.
De vrouwelijke bloemen kun je dus eraf halen en opeten, maar dan vormt de plant daar geen courgette meer. Heb je veel courgetteplanten staan, dan kun je die paar courgettes best missen. Zo krijgen andere courgettes rondom meer ruimte om te groeien. De vrouwelijke courgettebloem is ideaal om te frituren.
De courgettebloem in de keuken
De courgettebloem kun je heel goed rauw, bijvoorbeeld in een salade. Hij smaakt licht bitter en is krokant. Je kunt de bloem ook vullen met bijvoorbeeld ricotta, Parmezaanse kaas en nootmuskaat. een ander populair gerecht is de gefrituurde courgettebloem, kies hiervoor altijd de vrouwelijke bloem. Je kunt hem vullen met mozzarella of met iets anders dat jij lekker vindt. Haal hem vervolgens door tempurabeslag en frituren maar! Vergeet niet de stampertjes te verwijderen, want deze zijn erg bitter. O ja, wist je dat de courgettebloemen die je in de winkel koopt meestal de Courgette Fleur is?! Veel kookplezier!
Courgettebloem tip:
- Was een courgettebloem pas vlak voordat je de bloem rauw aan een gerecht toevoegt, zo blijft de mooie vorm behouden.
Deel deze pagina