Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Doperwten
  • doperwt

Doperwten

De doperwt is een peulgewas dat behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Deze groente heeft een harde wand en alleen de zaden binnenin zijn eetbaar. Er bestaan verschillende soorten doperwten. Kapucijners, suikererwten en gele erwten behoren bijvoorbeeld tot hetzelfde soort erwtenras. Doperwten zijn niet hetzelfde als peulen, hoewel dat vaak wordt gedacht.

Erwten worden in veel landen voor verschillende doeleinden gebruikt in de keuken. In het verre oosten worden doperwten geroosterd en gezouten, terwijl ze in Engeland de doperwt juist gebruiken om zoete puddinggerechten mee te maken.


Doperwten in de tuin

Doperwten staan het liefst op een losse, humusrijke grond. Het is belangrijk dat je ze vooral niet doet bijmesten met stikstofhoudende mest, ze halen namelijk voldoende stikstof uit de lucht. Het is niet moeilijk om doperwten in je eigen moestuin te kweken.

Laat de zaden voordat je begint drie tot vier dagen in een laagje water weken. Het water dat ze dan opnemen versnelt de kieming. Zodra er een klein worteltje zichtbaar is, kun je ze zaaien. Maak kleine geultjes van twee tot drie centimeter diep en giet deze vol met water. Hierin leg je de zaden en dek ze dan af met een laagje grond dat je een beetje aandrukt.

Doperwten kweken brengt weinig problemen met zich mee wat betreft ziekten en plagen.

Oogsten

Doperwten hebben maar een korte oogsttijd, maar je kunt ze dan wel twee keer per week plukken zodat de jongere erwten nog even door kunnen groeien.


Doperwten in de keuken

Alleen de zaden van doperwten zijn eetbaar, na het oogsten moet je ze dus ook moeten doppen. In elke schil zitten ongeveer tien zaden. In de keuken kun je verschillende kanten op met doperwten. Je kunt ze koken of stoven, en ze zijn erg lekker in combinatie met wortelen.

Doperwten zijn ook lekker als basisingrediënt van pastasauzen of in een omelet, maar ook koud in een salade kun je doperwtjes heel goed eten. In de winter worden doperwten vaak gebruikt voor het maken van erwtensoep met aardappels en rookworst. Een heerlijk Hollands gerecht dat ook nog eens goed vult.

Bewaren

Doperwten eet je het liefst zo vers mogelijk. In de koelkast zijn ze twee dagen houdbaar.


Doperwten tips

  1. Zodra het gewas hoog en groot wordt, kun je wat gaas spannen om de planten te ondersteunen. De plant klimt uit zichzelf tegen het gaas omhoog. Je hoeft ze dus niet vast te binden.
  2. Pluk de erwten op tijd. Pluk je ze te laat, dan zijn ze minder mals en smaken ze melig.
  3. Maak erwtensoep een dag voordat je hem serveert, dan smaakt hij nog lekkerder!

Deel deze pagina

Recepten

Asperges met lenteboter
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Doperwtensalade
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Doperwtensalade met rode ui en kerstomaatjes
Bijgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Doperwtjes met gember
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroerbakte postelein met gember en doperwtjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gevulde aardappel met andijviesalade
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Groene pilav
Hoofdgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Groentecurry met linzen en geroosterde amandelen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Groentepakketjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Haagse doperwtjes van Hilde
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Kleurrijke groenteschotel
2 pers
10-20
Bekijk recept
Romige doperwtjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Spinaziesalade met croutons
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Ui gevuld met groentecurry
Bijgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Vegetarische ovenschotel met groenten en sotokruiden van de Gezonde Dutchies
Hoofdgerecht
4 pers
30-60
Bekijk recept
Winterposteleinsalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Witlofsalade met sesamdressing
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept

Voedingswaarden

Doperwten rauw
Energie
276.00 kj
Energie
65.00 kcal
Eiwit
4.00 gr
Eiwit plantaardig
4.00 gr
Koolhydraten
10.00 gr
Toon meer
Doperwten middelfijn blik/glas
Energie
396.00 kj
Energie
94.00 kcal
Eiwit
5.00 gr
Eiwit plantaardig
5.00 gr
Koolhydraten
14.00 gr
Toon meer
Doperwten zeer fijn/extra fijn blik/glas
Energie
330.00 kj
Energie
78.00 kcal
Eiwit
5.60 gr
Eiwit plantaardig
5.60 gr
Koolhydraten
9.90 gr
Toon meer
Doperwten met wortelen blik/glas
Energie
235.00 kj
Energie
56.00 kcal
Eiwit
3.40 gr
Eiwit plantaardig
3.40 gr
Koolhydraten
7.00 gr
Toon meer
Doperwten diepvries gekookt
Energie
391.00 kj
Energie
92.00 kcal
Eiwit
6.00 gr
Eiwit plantaardig
6.00 gr
Koolhydraten
14.80 gr
Toon meer
Doperwten gekookt
Energie
291.00 kj
Energie
69.00 kcal
Eiwit
4.00 gr
Eiwit plantaardig
4.00 gr
Koolhydraten
11.00 gr
Toon meer
Doperwten zeer fijn Na- blik/glas
Energie
291.00 kj
Energie
69.00 kcal
Eiwit
4.40 gr
Eiwit plantaardig
4.40 gr
Koolhydraten
9.50 gr
Toon meer
Doperwten extra fijn Na- blik/glas
Energie
216.00 kj
Energie
51.00 kcal
Eiwit
4.00 gr
Eiwit plantaardig
4.00 gr
Koolhydraten
6.50 gr
Toon meer
Doperwten met wortelen diepvries onbereid
Energie
242.00 kj
Energie
58.00 kcal
Eiwit
3.80 gr
Eiwit plantaardig
3.80 gr
Koolhydraten
7.10 gr
Toon meer
Doperwten gekookt mz (963+)
Energie
289.00 kj
Energie
69.00 kcal
Eiwit
3.98 gr
Eiwit plantaardig
3.98 gr
Koolhydraten
10.93 gr
Toon meer
Toon meer
Tuin

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads