Doperwten
De doperwt is een peulgewas dat behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Deze groente heeft een harde wand en alleen de zaden binnenin zijn eetbaar. Er bestaan verschillende soorten doperwten. Kapucijners, suikererwten en gele erwten behoren bijvoorbeeld tot hetzelfde soort erwtenras. Doperwten zijn niet hetzelfde als peulen, hoewel dat vaak wordt gedacht.
Erwten worden in veel landen voor verschillende doeleinden gebruikt in de keuken. In het verre oosten worden doperwten geroosterd en gezouten, terwijl ze in Engeland de doperwt juist gebruiken om zoete puddinggerechten mee te maken.
Doperwten in de tuin
Doperwten staan het liefst op een losse, humusrijke grond. Het is belangrijk dat je ze vooral niet doet bijmesten met stikstofhoudende mest, ze halen namelijk voldoende stikstof uit de lucht. Het is niet moeilijk om doperwten in je eigen moestuin te kweken.
Laat de zaden voordat je begint drie tot vier dagen in een laagje water weken. Het water dat ze dan opnemen versnelt de kieming. Zodra er een klein worteltje zichtbaar is, kun je ze zaaien. Maak kleine geultjes van twee tot drie centimeter diep en giet deze vol met water. Hierin leg je de zaden en dek ze dan af met een laagje grond dat je een beetje aandrukt.
Doperwten kweken brengt weinig problemen met zich mee wat betreft ziekten en plagen.
Oogsten
Doperwten hebben maar een korte oogsttijd, maar je kunt ze dan wel twee keer per week plukken zodat de jongere erwten nog even door kunnen groeien.
Doperwten in de keuken
Alleen de zaden van doperwten zijn eetbaar, na het oogsten moet je ze dus ook moeten doppen. In elke schil zitten ongeveer tien zaden. In de keuken kun je verschillende kanten op met doperwten. Je kunt ze koken of stoven, en ze zijn erg lekker in combinatie met wortelen.
Doperwten zijn ook lekker als basisingrediënt van pastasauzen of in een omelet, maar ook koud in een salade kun je doperwtjes heel goed eten. In de winter worden doperwten vaak gebruikt voor het maken van erwtensoep met aardappels en rookworst. Een heerlijk Hollands gerecht dat ook nog eens goed vult.
Bewaren
Doperwten eet je het liefst zo vers mogelijk. In de koelkast zijn ze twee dagen houdbaar.
Doperwten tips
- Zodra het gewas hoog en groot wordt, kun je wat gaas spannen om de planten te ondersteunen. De plant klimt uit zichzelf tegen het gaas omhoog. Je hoeft ze dus niet vast te binden.
- Pluk de erwten op tijd. Pluk je ze te laat, dan zijn ze minder mals en smaken ze melig.
- Maak erwtensoep een dag voordat je hem serveert, dan smaakt hij nog lekkerder!
Deel deze pagina