Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Eeuwig moes

Eeuwig moes

Eeuwig moes is een van de oudste koolsoorten, maar is desondanks een minder bekende groente. Dit gewas wordt ook wel oude wijvenkool, duizendkop, splijtkool of armeluisgroente genoemd. De licht- tot donkergroene bladeren staan dicht op elkaar, maar vormen in tegenstelling tot andere koolgewassen geen kool maar een krop van losse bladeren. Je kan dus oogsten wat je nodig hebt, waarna de plant rustig verder groeit.
Eeuwig moes is niet vorstgevoelig en komt dus jaar na jaar terug in je moestuin. Na enige tijd is het wel noodzakelijk om de plant te scheuren, hiermee behoud de plant een sterke groei. In eeuwig moes zitten heel wat vitamines, bovendien versterkt deze groente je immuunsysteem.


Eeuwig moes in de tuin

Eeuwig moes staat het liefst op een halfschaduwrijke plaats in goed gedraineerde grond met voldoende organische meststoffen en compost. Planten kan vanaf april, mei. Eeuwig moes heeft een vrij oppervlakkig wortelstelsel hierdoor is het belangrijk om tijdens droge perioden voldoende water te geven. Van deze plant kun je tijdens het seizoen veel oogsten, hierdoor heeft hij regelmatig behoefte aan mest.


Snoeien

Snoei de plant af en toe zodat hij zich vertakt en nieuw blad maakt.


Eeuwig moes in de keuken

Eeuwig moes kun je koken, stomen, verwerken in groenteschotels, pureren of rauw eten in een salade. Gebruik in een salade alleen de jonge, malse bladeren. De grote bladeren kun je gebruiken om koolpakketjes te maken. Vul ze met bijvoorbeeld rijst of een gehaktmengsel en plaats ze in de oven. De middelgrote bladeren zijn prima voor stamppotten, soepen en extra vulling in een quiche. Ook de stengels kun je gebruiken. Kook de tengels goed gaar en pureer ze met een staafmixer. Zo krijg je een dikke, machtige wintersoep. Heerlijk met wat uitgebakken spekjes!


Deel deze pagina

Ereaders
peer

Peer

Goudbes

Goudbes

Japanse wijnbes

Japanse wijnbes

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads