Gember
Gember vinden we meer dan 3000 jaar geleden voor het eerst terug in het Verre Oosten. Tegenwoordig wordt het in alle werelddelen gekweekt, maar India en China blijven de grootste producenten van dit keukenkruid. Veel mensen vinden dat gember een scherpe en pikante smaak heeft, het wordt daarom veel gebruikt om eten op smaak te brengen.
Toch heeft gember nog meer doeleinden. De stengels zitten vol suikers, balsems en oliën die vaak gebruikt worden in parfums. Daarnaast zou het ook enkele medicinale werkingen hebben. Vroeger werd gember in combinatie met zout gebruikt tegen bronchitis. Ook stimuleert gember de bloedcirculatie waardoor menigeen denkt dat gember het libido van mensen kan verhogen.
Gember in de tuin
Zelf gember kweken is vrij gemakkelijk. Je kunt verse gemberwortelstokken in een pot of buiten in de grond kweken. In gewone potgrond doet het kruid het prima, zolang de gember maar een beetje warmte krijgt. Een plekje buiten in de zon of op een zonnige vensterbank is dus ideaal.
Zorg ervoor dat de grond vochtig is wanneer je de wortelstok plant en laat een stukje van de wortel zichtbaar. Gember heeft verder geen voeding nodig om te kunnen groeien. Het kiemen gaat vrij vlot en de eerste bladeren zullen al snel zichtbaar worden.
Oogsten
Vanaf februari kun je de hele gemberwortel oogsten. Je trekt de plant gewoon uit de grond.
Gember in de keuken
Gember kun je vers eten of enkele weken laten drogen voordat je hem gebruikt. Wanneer je gember zelf kweekt en de gember oogst wanneer de plant nog jong is, kun je de schil eten. De schil is dan nog dun en smakelijk. Gember die je in de winkel koopt heeft vaak een dikke schil, die niet lekker is. Vandaar dat in bijna alle recepten die je tegenkomt leest dat je gember eerst moet schillen voordat je hem in een recept verwerkt.
In Indonesië wordt gember veel gebruikt, voornamelijk in hartige kerriegerechten. Het gaat goed samen met vis- en gevogelte of in wokschotels. In Nederland verwerken we het kruid met name in zoete gerechten, zoals koek en gebak, en gebruiken we het bij de bereiding van bier en frisdranken.
Wil je gember gebruiken om te kruiden? Schil de gember dan eerst en rasp hem vervolgens of snijd er dunne plakjes van.
Bewaren
Verse gember in een open plastic zakje is zeker twee weken houdbaar in de koelkast. Gemberpoeder in een afgesloten potje kun je enkele maanden bewaren.
Gember tips
- Gember kan je helpen wanneer je veel last hebt van reisziekte en misselijkheid.
- Oogst je de gember pas na de zomer, dan is hij niet meer eetbaar maar wel geschikt voor een nieuwe kweek.
- Wanneer je een zoet gerecht kruidt met gember voeg er dan ook eens wat anijs aan toe.
Deel deze pagina