Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Gember
  • gember

Gember

Gember vinden we meer dan 3000 jaar geleden voor het eerst terug in het Verre Oosten. Tegenwoordig wordt het in alle werelddelen gekweekt, maar India en China blijven de grootste producenten van dit keukenkruid. Veel mensen vinden dat gember een scherpe en pikante smaak heeft, het wordt daarom veel gebruikt om eten op smaak te brengen.

Toch heeft gember nog meer doeleinden. De stengels zitten vol suikers, balsems en oliën die vaak gebruikt worden in parfums. Daarnaast zou het ook enkele medicinale werkingen hebben. Vroeger werd gember in combinatie met zout gebruikt tegen bronchitis. Ook stimuleert gember de bloedcirculatie waardoor menigeen denkt dat gember het libido van mensen kan verhogen.


Gember in de tuin

Zelf gember kweken is vrij gemakkelijk. Je kunt verse gemberwortelstokken in een pot of buiten in de grond kweken. In gewone potgrond doet het kruid het prima, zolang de gember maar een beetje warmte krijgt. Een plekje buiten in de zon of op een zonnige vensterbank is dus ideaal.

Zorg ervoor dat de grond vochtig is wanneer je de wortelstok plant en laat een stukje van de wortel zichtbaar. Gember heeft verder geen voeding nodig om te kunnen groeien. Het kiemen gaat vrij vlot en de eerste bladeren zullen al snel zichtbaar worden.


Oogsten

Vanaf februari kun je de hele gemberwortel oogsten. Je trekt de plant gewoon uit de grond.

Gember in de keuken

Gember kun je vers eten of enkele weken laten drogen voordat je hem gebruikt. Wanneer je gember zelf kweekt en de gember oogst wanneer de plant nog jong is, kun je de schil eten. De schil is dan nog dun en smakelijk. Gember die je in de winkel koopt heeft vaak een dikke schil, die niet lekker is. Vandaar dat in bijna alle recepten die je tegenkomt leest dat je gember eerst moet schillen voordat je hem in een recept verwerkt.

In Indonesië wordt gember veel gebruikt, voornamelijk in hartige kerriegerechten. Het gaat goed samen met vis- en gevogelte of in wokschotels. In Nederland verwerken we het kruid met name in zoete gerechten, zoals koek en gebak, en gebruiken we het bij de bereiding van bier en frisdranken.

Wil je gember gebruiken om te kruiden? Schil de gember dan eerst en rasp hem vervolgens of snijd er dunne plakjes van.


Bewaren

Verse gember in een open plastic zakje is zeker twee weken houdbaar in de koelkast. Gemberpoeder in een afgesloten potje kun je enkele maanden bewaren.


Gember tips

  1. Gember kan je helpen wanneer je veel last hebt van reisziekte en misselijkheid.
  2. Oogst je de gember pas na de zomer, dan is hij niet meer eetbaar maar wel geschikt voor een nieuwe kweek.
  3. Wanneer je een zoet gerecht kruidt met gember voeg er dan ook eens wat anijs aan toe.

Deel deze pagina

Recepten

Ajam ati boontjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Ananaspakketjes met gember en limoen op de bbq
Nagerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Andijvie geroerbakt met sesam en gember
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Appel-gemberjam zonder suiker
Nagerecht
12 pers
30-60
Bekijk recept
Auberginecurry met tomaat en kikkererwten
Hoofdgerecht
4 pers
30-60
Bekijk recept
Bietencarpaccio met geitenkaas
Voorgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Chinese kool met gember
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Chinese kool met kip
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Curry met aubergine, winterpeen, garnalen en bloemkoolrijst van de Gezonde Dutchies
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Dahl met zoete aardappel en korianderyoghurt
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Doperwtjes met gember
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gegrilde paarse spitskool
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Geroerbakt vlees met paksoi
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroerbakte bieflapjes met peultjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroerbakte postelein met gember en doperwtjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Geroerbakte spinazie op Oosterse wijze
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Groene pilav
Hoofdgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Groenten met gestoofde zalmfilet
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Hawaiian coleslaw
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Indiase curry met witte kool en kalkoen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Koolraap met gember
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Kruidige spruitjes met tofu
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Oosters roergebakken asperges met peultjes
Bijgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Oosterse bietjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Paksoi met zwarte boontjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Pikante spruitjessoep met baconkruimels
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Pittige kapucijners met paksoi en zoete aardappel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Pompoencouscous
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Radijs met lente-ui en sojasaus
Bijgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Rettichsalade met gember
Bijgerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Roerbakgerecht met prei, ei en cashewnoten
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Spruitjes met gember en shiitakes
2 pers
10-20
Bekijk recept
Teriyaki aardappelspiesjes
Bijgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Thaise witlofschotel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Ui gevuld met groentecurry
Bijgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Vegan bruine bonenschotel met appel prei curry
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Wokgerecht met kalettes sojasaus en sesamzaad
Bijgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Wortelcrèmesoep met notenkruim
Soep
2 pers
20-30
Bekijk recept
Wortelsoep met kokos en zwart sesamzaad van Joke Boon
Voorgerecht
4 pers
30-60
Bekijk recept
Zachtfruit Pita
Lunch
2 pers
0-10
Bekijk recept
Zoetzure rode kool
Bijgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept

Voedingswaarden

Gember op siroop blik/glas
Energie
1224.00 kj
Energie
288.00 kcal
Eiwit
1.80 gr
Eiwit plantaardig
1.80 gr
Koolhydraten
69.00 gr
Toon meer
Toon meer
Tuin
lavendel

Lavendel

colakruid

Colakruid

Stevia

Stevia

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads