Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Kapucijners
  • kapucijners

Kapucijners

Kapucijners zijn klimplanten met paarse bloemen en blauwe peulen. Ze behoren officieel tot onze ‘vergeten groentes’. De kapucijner wordt ook wel eens velderwt, schokkererwt of grauw erwt genoemd. Ze lijken dan ook een beetje op een kruising tussen een tuinboon en een doperwt.

Waar de (naam) kapucijner precies in beeld kwam is niet bekend. Over de geschiedenis van de kapucijners weten we erg weinig. Over het algemeen wordt aangenomen dat ze van oorsprong uit Europa komen en dat Nederland tot een van de eerste kapucijnertelers behoort. Nog steeds worden in Nederland, vooral in Zeeland, veel kapucijners verbouwd.


Kapucijners in de tuin

Wanneer je zelf kapucijners in je tuin gaat telen, doe je er verstandig aan voor het ‘blauwschokkers-ras’ of het ‘Desiree-ras’ te kiezen. Deze rassen hebben de meeste kans van slagen in relatief kleine moestuinen. Het laatste ras groeit tot 80 centimeter hoog, de blauwschokkers kunnen een hoogte bereiken van maar liefst twee meter.

Voorzaaien onder glas kan in januari en februari. Vanaf maart plant je kapucijners buiten in een rij langs opgespannen kippengaas, zodat de plant ertegen omhoog kan groeien. Je kunt kapucijners zowel op een zware als losse zandgrond planten. Eventueel kun je de grond van te voren behandelen met wat koemestkorrels, maar dit is geen vereiste voor een goede groei.

Bij veel droogte tijdens de groei is het verstandig wat extra water te geven. Tijdens de bloeiperiode hebben kapucijners voldoende aan het regenwater dat ze krijgen.

Oogsten

Begin niet te vroeg met oogsten. Pas wanneer de peulen dik en vol zijn is het tijd om ze te plukken. Kapucijners zitten behoorlijk vast aan de plant dus knip ze bij voorkeur los met een schaar.


Kapucijners in de keuken

Kapucijners zijn het lekkerst als je ze na het oogsten meteen opeet. Dan smaken ze het zoetst. Ze zijn iets minder zoet dan een doperwt maar wel zacht van smaak en niet zo bitter als de tuinboon. Het doppen is even een werkje, maar het loont zich aangezien je kapucijners op veel verschillende manieren kunt gebruiken in gerechten. Maak er bijvoorbeeld een lekker groentepotje van in combinatie met wat uienringen, mosterd en hamblokjes.

Kapucijners kun je ook heel goed rauw in salades verwerken. Voeg voor de variatie wat rijst, komkommer, tomaat en sla toe.

Bewaren

Wil je kapucijners bewaren? Kies dan voor een donkere plaatst. Dit kan zowel binnen als buiten de koelkast. Dop ze pas vlak voor gebruik. In de diepvries zijn ze na te zijn blancheert tot wel twaalf maanden houdbaar.


Kapucijners tips

  1. Bescherm de planten met een net zodat muizen en vogels zo min mogelijk kans krijgen om de plant aan te tasten.
  2. Na de laatste oogst knip je de stengels net boven de grond af. Zo kun je eventueel nog iets anders telen op hetzelfde stukje grond.
  3. Kapucijners smaken erg goed in combinatie met andere boonsoorten.

Deel deze pagina

Recepten

Pittige kapucijners met paksoi en zoete aardappel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Boeken

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads