Komkommer
Komkommers worden door professionele telers in Nederland vooral onder glas gekweekt. Maar, ze staan ook leuk in je moestuin en je kan ze goed zelf kweken. Komkommer groeit snel, waardoor je ze snel kunt oogsten. De komkommer behoort net als de courgette tot de Cucurbita familie. Het is een eenjarige plant en aan een stengel kunnen wel tientallen komkommers groeien. Oorspronkelijk komt de komkommer uit Azië waar dit gewas vooral bekend stond om zijn bittere smaak. Tegenwoordig is daar niet veel meer van over.
Wanneer je een komkommer oogst, zie je binnen een paar dagen alweer een nieuwe ontstaan. De snelle groei en de mooie gele bloemen die aan de plant groeien, maken van de komkommer een leuke groente voor in je moestuin.
Komkommer in de tuin
Vanaf eind mei kun je komkommers buiten in de volle grond zaaien. Zorg voor een goed bemeste grond. Het is ook mogelijk om al in april te zaaien onder glas, zet de jonge plantjes vervolgens over in potjes en geef ze eind mei een plekje in je tuin. Het is belangrijk dat het overdag gemiddeld 20 graden is en het ’s nachts niet kouder wordt dan 15 graden.
Gebruik drie zaadjes per twee vierkante meter. Komkommers houden van voldoende vocht, maar mogen niet nat blijven. Geef de plant geen water op het blad, maar rechtstreeks op de grond. De wortels liggen namelijk vrij aan de oppervlakte en het is belangrijk dat zij voldoende water krijgen. Het beste kun je in de ochtend water geven, dan verdampt er zo min mogelijk water.
Komkommerplanten groeien snel en nemen veel plaats in beslag. Om de doorgroei te verbeteren, kun je de zijranken en grote bladeren tussentijds verwijderen. Komkommers houden van zon, maar niet de hele dag.
Oogsten
Oogsten doe je als je de komkommer zelf groot genoeg vindt. Wanneer je vroeg in het seizoen oogst, groeien er nieuwe komkommers aan de plant tot in de herfst. Op de plek waar je dit seizoen komkommers hebt staan, kun je volgend jaar heel goed tomaten telen.
Komkommer in de keuken
Komkommers vind je vooral in zomerse gerechten vanwege de frisse smaak. Komkommers kun je toevoegen aan eigenlijk elke salade. Ook kun je deze groente stoven, smoren en roerbakken met wat kruiden. Heerlijk ook als bijgerecht! Komkommers zijn bovendien lekker als gezond tussendoortje en staan leuk als snack op tafel bij een feestje. Wil je eens iets anders met komkommer? Maak dan eens koude komkommersoep met yoghurt of beleg er een broodje mee.
Bewaren
Komkommer kun je, net als andere vruchtgroenten, het beste bewaren buiten de koelkast op een koele plek. Gekookte (!) komkommer kun je in een goed afgesloten zakje tot een jaar bewaren in de vriezer.
Komkommer tips
- Wil je komkommers buiten kweken? Kijk goed welke zaadjes je koopt. Niet alle komkommersoorten doen het goed in de volle grond.
- Een komkommerplant kan heel groot worden. Zorg voor voldoende ondersteuning met stokken of een rek waarlangs de plant kan groeien.
- De mini-komkommer is in opkomst! Deze plant is ook prima in een pot te telen.
Deel deze pagina