Komkommerkruid
Komkommerkruid is een eenjarig gewas. Het is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied waar het ook wel bernagie genoemd werd. Vooral bij de Grieken en Romeinen was dit kruid erg populair. Zij gebruikten het om zichzelf moed te geven. Het kruid behoord tot de familie van de ruwbladigen en heeft dan ook ruwe en zilverkleurige bladeren. Komkommerkruid heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het feit dat de geur en het aroma ons doen denken aan de komkommer. De plant siert je moestuin met stervormige blauwe bloemen en er komen veel bijen, hommels en andere insecten op af.
Hoewel wij komkommerkruid vooral gebruiken in de keuken, kennen ze het ook geneeskrachtige werkingen toe. Het helpt tegen zwaarmoedigheid en werkt ontspannend. Daarnaast is het goed voor de reiniging van je bloed en werkt het koortsverlagend.
Komkommerkruid in de tuin
Komkommerkruid is een makkelijk kruid om zelf in je moestuin te kweken. De grond hoeft maar aan weinig eisen te voldoen. Echter een humusrijke grond die verrijkt is met organische mest geeft het beste resultaat. Plant het kruid het liefst op een zonnige plek, waar af en toe ook wat schaduw staat. Vanwege zijn ruwe structuur is komkommerkruid niet gevoelig voor ziekten en insecten.
Oogsten
Wanneer de plant eenmaal begint te bloeien, bloeit hij de hele zomer door. Hierdoor kun je ook de hele zomer komkommerkruid oogsten. Komkommerkruid zaait zichzelf uit waardoor je hem het jaar erop weer terugvindt op hetzelfde stukje grond.
Komkommerkruid in de keuken
Van komkommerkruid kun je zowel de bladeren als de bloemen gebruiken in de keuken. Zorg er voor dat je vers kruid gebruikt, het liefst zo snel mogelijk na de oogst. Komkommerkruid heeft een licht zoute, sappige smaak en hoeft niet perse gekookt te worden voordat je het gebruikt. Doe je dat toch, kook het dan pas op het laatst mee zodat het zijn smaak behoudt. Meng het door rauwkostsalades of voeg het toe aan soepen en hutspot. Komkommerkruid is ook heel lekker in combinatie met bieten en bonen.
Bewaren
Geplukte blaadjes en bloemen zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast als je ze verpakt in een afgesloten zakje of bakje.
Komkommerkruid tips
- Over het algemeen wordt komkommerkruid gekweekt in de lente, maar omdat deze plant vorstbestendig is, kun je hem ook in het najaar kweken, rond september en oktober. Je kan dan in het voorjaar oogsten.
- Zet je komkommerkruid dicht bij tomaten, dan zal de smaak van je tomaten voller worden. Dit geldt ook voor pompoenen en aardbeien.
- Van de gedroogde bloemetjes kun je potpourri maken. De blauwe eetbare bloemen zijn overigens ook erg leuk om te gebruiken als decoratie bij gerechten. Versier bijvoorbeeld eens een alcoholisch drankje of een cake met deze bloemen!
Deel deze pagina