Koriander
Koriander is een eenjarig sterk geurend kruid. De plant is afkomstig uit de schermbloemenfamilie en is ook wel bekend onder de naam ‘ketoembar’ en ‘wantsenkruid’. Oorspronkelijk komt koriander uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Alle delen van koriander zijn eetbaar, maar de smaak van bijvoorbeeld de bladeren verschilt erg van de smaak van de zaden. In Nederland kennen we wel het gebruik van koriander, maar meestal niet in echte Nederlandse gerechten. Koriander wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse en Indiase keuken.
Koriander heeft verschillende geneeskrachtige werkingen, vooral op maag en darmen. Het helpt tegen een opgeblazen gevoel, het bevordert de spijsvertering en het wordt als medicijn gebruikt tegen maag- en darmklachten. Sommigen beweren dat koriander verlichtend werkt bij pijn aan de gewrichten.
Koriander in de tuin
Je kunt koriander buiten in een pot of in je moestuin kweken, maar ook binnen in een potje op de vensterbank. Koriander staat graag in de zon en houdt van losse grond die bovendien kalkhoudend en humusrijk is. Dit bevordert de groei. Druk de zaadjes ongeveer 1 cm de grond in en dek ze af. Zorg ervoor dat je de grond de eerste twee weken tot de kieming goed vochtig houdt.
Oogsten
Oogst de koriander door de steeltjes met blaadjes dichtbij de grond af te knippen, als ze 10 tot 18 centimeter lang zijn. Gebruik de verse scheuten om mee te koken, maar laat de oudere blaadjes zitten, die kunnen bitter smaken. Knip niet meer dan een derde van de stengels tegelijk af, want dan verzwak je de plant.
Wil je korianderzaadjes hebben, dan moet je de plant laten bloeien. Als de bloemen zijn gedroogd en de zaadjes bruin tot grijsachtig van kleur zijn, kun je ze oogsten. Dit doe je door het bosje koriander te oogsten en deze op de kop ergens neer te hangen. Plaats een schaaltje onder het bosje waarin je de zaden opvangt. Je kunt de zaadjes ook gewoon op de grond laten vallen, zodat de plant zichzelf kan uitzaaien en je volgend seizoenweer nieuwe koriander hebt.
Koriander in de keuken
Korianderblaadjes kun je alleen vers verwerken in gerechten, de zaadjes gebruik je gedroogd. De smaak van koriander is zoet en anijsachtig. Gebruik nooit te veel koriander in een gerecht want het aroma is vrij sterk.
Koriander past goed bij de smaken van knoflook, kokos, citroen en gember. Roerbak gerust eens wat koriander mee of verwerk het in een lekkere stoofschotel. Ook salades kun je prima op smaak brengen met dit kruid.
Bewaren
Korianderblaadjes smaken vers het beste. Wil je toch wat koriander bewaren? Was het blad en laat het uitlekken. Snijdt het in stukjes en verpak het goed. Bewaar het vervolgens in de vriezer.
Koriander tips
- Eet wat koriander als je verzekerd wilt zijn van een frisse adem.
- Het is belangrijk dat je regelmatig het onkruid tussen de planten uithaalt, dan groeit de plant een stuk sneller.
- Koriander smaakt prima in combinatie met verschillende koolsoorten.
Deel deze pagina