Lavas
Lavas is een plant afkomstig uit de schermbloemenfamilie en is ook bekend onder de naam maggiplant. Lavas is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en werd door de Romeinen verspreid over de rest van Europa. Tegenwoordig vinden we lavas ook in Noord-Amerika en Thailand. De plant heeft holle stengels en grote schermen. Door zijn hoogte, grote bladeren en gelige bloemen is het een mooie plant om te zien.
Lavas heeft verschillende geneeskrachtige werkingen. Het is eetlustopwekkend en het verlicht keelpijn en spijsverteringsproblemen. Daarnaast geeft de maggiplant extra energie en werkt het verlichtend bij reumatische pijnen.
Lavas in de tuin
Lavas zaai je bij voorkeur in een diepe en humusrijke grond die waterdoorlatend is. Om de kieming te stimuleren zaai je de lavaszaadjes eerst in een pot die je buiten op een beschutte plek neerzet. Dek de pot af met geperforeerd plasticfolie of met glas. De zaadjes hebben ongeveer drie weken nodig om te kiemen. Houd in deze weken de grond vochtig.
Zodra de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze overzetten naar de volle grond. Aangezien lavas erg hoog kan worden, is het verstandig de plant achteraan in de kruidentuin te planten.
De lavasplant heeft weinig last van ziekten en insecten, maar de bladeren kunnen wel aangetast worden door seldermineervliegen. Verwijder de aangetaste bladeren om verspreiding te voorkomen. In de winter sterft de plant bovengronds af, in de lente zal hij echter weer verder groeien.
Oogsten
De blaadjes van de lavasplant oogst je in de zomer naar eigen inzicht. Als je de stengels op 10 cm van de grond wegsnoeit, loopt de plant vanzelf weer uit.
Lavas in de keuken
De zoutachtige aromatische smaak van lavas vinden we terug in veel keukens. De blaadjes van de maggiplant voeg je toe aan stoofschotels en sauzen, of gebruik je als basis voor een bouillon. Vooral in erwten- en bonensoep komt de smaak van lavas goed tot zijn recht. Knip de blaadjes fijn en verwerk ze in een eigengemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie. Het is ook lekker om een salade of aardappeltjes te kruiden met lavas.
Bewaren
Bewaar lavas enkele dagen in vershoudfolie in de koelkast. In de diepvries is lavas enkele maanden houdbaar. Knip de blaadjes dan van te voren wel fijn en vries ze eerst op een bord in. Daarna kun je de bevroren lavas in een zakje in de diepvries bewaren.
Lavas tips
- Last van flinke hoest? Verwarm wat melk en drink deze door de holle stengels van lavas op. Hierdoor komen de werkzame geneeskrachtige stoffen vrij.
- Lavas kun je ook in een pot op je terras of balkon kweken. De pot moet wel minimaal 24 cm breed zijn.
- Lavas is goed te gebruiken door mensen die een zoutloos dieet volgen.
Deel deze pagina