Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Lavendel
  • lavendel

Lavendel

Lavendel is vooral bekend om zijn geur. De Grieken en de Romeinen gebruikten lavendel als hun favoriete baadmiddel. Dit was vrij typisch, omdat de naam van lavendel afkomstig is van het Latijnse woord voor ‘wassen’. Aan de toppen van lavendel bloeien in de zomer blauwe en paarse bloemen. De hele winter behoudt het blad van dit gewas zijn groene kleur. De bloemen van lavendel kun je drogen en vervolgens gebruiken als luchtverfrisser. Zakjes vol gedroogde lavendelbloemetjes geven een heerlijke geur, hangend in bijvoorbeeld je huiskamer of kledingkast. Het verdrijft ook motten.

Naast de prettige en opbeurende geur, helpt lavendelolie ook bij wonden, kneuzingen en insectenbeten. Het werkt bloeddrukverlagend en jezelf insmeren met lavendelolie is een prima behandeling bij spanning, depressie, slapeloosheid en stress.


Lavendel in de tuin

Als je lavendel in je eigen moestuin wilt kweken, kun je daarvoor het beste grond gebruiken die goed gedraineerd is. Een zanderige en kalkachtige grond heeft de voorkeur. Lavendel staat het liefst op een zonnige open plek. Maak lavendel tijdens het zaaien en kiemen niet te nat, deze plant kan best tegen wat uitdroging. Je hebt redelijk wat geduld nodig voordat je resultaat ziet, aangezien het kiemen van de zaden lang kan duren.

Lavendel moet zeker twee keer per jaar gesnoeid worden om mooi te blijven. Het beste kun je de hoogte van de plant terugbrengen tot 15 a 20 cm, maar zorg wel dat je wat blaadjes aan de struik laat zitten. De eerste snoeibeurt wordt aangeraden in het voorjaar, en de tweede direct na de bloei. Verwijder dan ook meteen de uitgebloeide bloemen.


Oogsten

De scheuten van lavendel kun je gebruiken in de keuken. Deze kun je voor de bloei al oogsten. Wacht je tot na de bloei, dan kun je de bloemen plukken en drogen, hier thee van trekken of olie van maken.


Lavendel in de keuken

Lavendel staat over het algemeen meer bekend om het gebruik in het huishouden dan in de keuken. Toch kun je met lavendel verschillende dingen doen op culinair gebied. Verse lavendelbloemen kun je bijvoorbeeld toevoegen aan salades. Hak ze van te voren wel eerst fijn. Ook gedroogde bloemen kun je over salades heen strooien.

Maak eens lavendelazijn om toe te voegen aan je salades. Neem daarvoor witte wijnazijn en enkele blaadjes lavendel. Breng de azijn aan de kook en giet deze in een steriele fles samen met de lavendel. Bewaar het mengsel twee weken op een koele, donkere plek en verwijder vervolgens de lavendel met een zeefje uit de azijn. Klaar is je lavendelazijn!


Bewaren

Lavendelblaadjes eerst drogen. Vervolgens zijn de blaadjes in een goed afgesloten potje tot enkele maanden houdbaar.


Lavendel tips

  1. De kou versnelt de kieming van lavendel. Zaai daarom al vroeg in het jaar, wanneer er nog nachtkou is.
  2. Lavendel is een veilig kruid. Maar, heb je last van astma of hooikoorts? Dan kun je ook allergisch zijn voor de olie die gemaakt wordt van lavendel.
  3. Wil je thee zetten van lavendel? Gebruik dan een kleine lepel bloemen per kop en laat het enkele minuten trekken. Schep vervolgens de bloemetjes weer uit je glas, voordat je de thee opdrinkt.

Deel deze pagina

Tuin
colakruid

Colakruid

Stevia

Stevia

marjolein

Marjolein

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads