Linzen
De linzenplant is een eenjarige peulvruchtplant die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië en Zuid-Europa. Linzen worden genoemd in het Oude Testament, daardoor weten we dat deze peulvrucht eeuwenoud is.
Linzen zijn eigenlijk het zaad van de plant en worden veel gebruikt in de Turkse, Indiase en Marokkaanse keuken.
Er bestaan veel verschillende soorten linzen; zo heb je ze in het rood, geel, bruin en groen. In Nederland kennen we voornamelijk de kleine donkergroene linzen met een lichtblauwe schijn. Linzen zijn zeer caloriearm, maar bevatten wel veel eiwitten en koolhydraten. Daarnaast zijn ze rijk aan onder andere calcium, ijzer, vezels, zink en vitamine B. Een zeer gezonde groente dus!
Linzen in de tuin
In Nederland worden linzen vooral onder glas geteeld omdat de plant veel warmte nodig heeft. Heb je een serre, dan kun je het ook daar proberen. Maar een zonnig plekje in je tuin, voldoet ook prima. Als de kleine blauwe en witte bloempjes beginnen te bloeien, is de linzenplant een lust voor het oog.
De linzenplant heeft geen specifieke grondsoort nodig, wel is het belangrijk dat je de grond van te voren met wat organische mest verrijkt. Voor het zaaien gebruik je gedroogde linzen. Zaaien kan vanaf mei, wanneer de temperatuur omhoog gaat. Plaats een zaadje om de tien centimeter in de grond. Verder heeft de plant weinig nodig, enkel wat water bij aanhoudende droogte.
Oogsten
In juni en juli verschijnen de kleine bloemen, dan is het bijna tijd om te oogsten. Zodra de linzen geel worden, kun je de linzenplant in zijn geheel uit de grond trekken en hang je hem ondersteboven op een droge plek te drogen. In november kun je de linzen eraf halen om verder te laten drogen of te gebruiken.
Linzen in de keuken
Linzen kun je niet rauw eten, ze worden altijd gekookt. Laat de linzen een uurtje weken in wat water voordat je ze kookt. Dit brengt de kooktijd terug naar een half uur en verbetert de verteerbaarheid Je vindt linzen vaak terug in (maaltijd)soepen, salades of in combinatie met andere peulvruchten. Linzen smaken heerlijk met tomaat, spinazie, paprika en ui. Varieer eens en voeg wat Indiase kruiden toe. Ook als bijgerecht van varkensvlees of wild, zijn linzen een echte aanrader!
Bewaren
Op een droge plek zijn gedroogde linzen een jaar lang houdbaar. Gare linzen kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot een jaar in de diepvries bewaren.
Linzen tips
- Linzen bevatten veel vezels en vitamine B. Daardoor zijn linzen goed om te eten bij gebrek aan energie en voor een mooie huid.
- Linzen kiemen vrij snel en de plant groeit snel omhoog. Je kunt de plant ondersteunen door wat gaas tussen de planten te zetten.
- Als linzen eenmaal goed gedroogd zijn, kan je ze jarenlang bewaren. Je kan enkele linzen het volgende jaar ook gebruiken om weer nieuwe planten te kweken.
Deel deze pagina