Meloen
Meloenen zijn duizenden jaren geleden ontdekt in India en Egypte. Pas in de 15e eeuw maakten we in Nederland kennis met de verschillende soorten meloenen. Zo kennen we tegenwoordig de watermeloen, die voor 95% uit water bestaan en veel ijzer en vitamine C bevat. De zoete Cantaloupe is grijsgroen van kleur en heeft sappig oranje vruchtvlees. De Galia heeft een gele schil en is lichtgroen van binnen. De suikermeloen, ook wel honingmeloen genoemd, is een wintermeloen en heeft een lichtgele schil. Als laatste kennen we de netmeloen; deze heeft een lichtbruine, kurkachtige schil en groen vruchtvlees.
Meloen in de tuin
Meloenen kun je goed zelf kweken, vooral wanneer we een lange zonnige zomer hebben. Meloenen houden namelijk van warmte en veel zonlicht. Plant de zaadjes het liefst tegen een heuvel aan de zuidkant van je tuin, want de plant mag niet te nat worden. Op deze plek loopt het water naar beneden en heb je de meeste kans op veel zonlicht. Voor het zaaien kun je de zaadjes gebruiken uit een meloen die je in de winkel koopt. Leg de zaadjes enkele dagen te drogen op de vensterbank boven de verwarming. Laat ze vervolgens een dag weken in een bakje water voordat je ze poot, zo voorkom je een trage ontkieming. Plant de zaadjes niet te dicht op elkaar.
Oogsten
Meloenen oogst je voordat ze helemaal rijp zijn. Nadat ze geoogst zijn rijpen ze verder. Des te onrijper je oogst, des te langer je de meloen kan bewaren. Wil je optimaal genieten van de zoete en sappige smaak, laat de meloen dan toch zo lang mogelijk aan de plant hangen. Ze smaken het beste wanneer ze zoveel mogelijk zon hebben gehad. Een meloen is rijp wanneer de schil verkleurd is, er rond de steel scheurtjes ontstaan en de meloen sterk geurt.
Meloen in de keuken
Niets is zo lekker als een verse sappige meloen op een warme zomerdag. Maar, meloen smaakt ook heel goed in verschillende gerechten. Kies de meloen die je zelf het lekkerst vindt en maak bijvoorbeeld een chique maar simpel voorgerecht door bolletjes meloen te overgieten met port. Meloen in combinatie met rauwe ham is ook een aanrader. Hol een meloen uit en vul deze met een frisse vruchtensalade of bowl. Strooi ook eens wat stukjes meloen door een salade met noten of pureer meloen door een milkshake of smoothie. Kortom; er valt veel te variëren met alle soorten meloen.
Bewaren
Bewaar meloenen liever niet in de koelkast. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de meloenen niet meer narijpen. Uitzondering hierop is de watermeloen, die is het lekkerst wanneer je hem rechtstreeks uit de koelkast eet.
Meloen tips
- Meloenen groeien over de grond en vragen daardoor wel wat ruimte. Heb je niet veel ruimte in je tuin? Span dan een net, schuin vanaf de grond omhoog aan de zuidkant van je tuin. Op deze manier kunnen de meloenen omhoog groeien.
- De meloen is een eenjarige plant. Wanneer je volgend jaar opnieuw meloenen in je tuin wilt, bewaar dan wat zaadjes, laat ze drogen, weken en zaai opnieuw.
- Aangebroken stukken meloen bewaar je wel in de koelkast, verpakt in folie en op afstand van melkproducten zodat deze niet de geur van de meloen kunnen overnemen.
Deel deze pagina