Olijven
De olijfboom komt oorspronkelijk uit Palestina en het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Sinds 600 jaar voor Christus heeft de boom zich verspreid naar Europese landen, zoals Griekenland en Italië. Ook in werelddelen als Australië, Zuid-Amerika en China worden tegenwoordig veel olijven geteeld. Er bestaan ongeveer 80 verschillende soorten olijfbomen. Uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen.
Olijven beschermen ons tegen verschillende ziekten aan hart en bloedvaten. Zo werken ze tegen een te hoge bloeddruk en zou het eten van olijven de kans op hersenaandoeningen en hartkwalen verminderen. Daarnaast bevorderen olijven de leverfunctie en verkleinen ze de kans op reuma.
Olijven in de tuin
Olijfboompjes koop je kant en klaar in de winkel en zijn door hun uiterlijk een aanwinst voor je tuin. De boom kun je in een kuip planten of in de volle grond. Kies voor een plek in de tuin waar de olijfboom veel zon vangt. Een zanderige kleigrond die waterdoorlatend en kalkrijk is, heeft de voorkeur. Plant je het boompje in een kuip, leg dan wat kleikorrels onderin en maak wat gaatjes onderin de kuip zodat het teveel aan water wordt opgenomen door de korrels of kan wegstromen. Hiermee voorkom je wortelrot.In de winter hoef je de olijfboom eigenlijk geen water te geven, let er wel op dat hij niet uitdroogt.
In het voorjaar kun je de langste takken van de boom snoeien, maar dit hoeft niet. Ook bemest je de boom dan. In de zomer heeft de olijfboom regelmatig water nodig om uitdroging te voorkomen.
Oogsten
Na ongeveer vijf jaar kun je de olijven aan de inmiddels prachtige boom oogsten.
Olijven in de keuken
Olijven worden veel gebruikt in onder andere de Griekse en Italiaanse keuken. Voeg naar hartenlust olijven toe aan koude of warme salades met vlees of vis. Ook klein gesneden op een pizza of door een pasta komt de smaak van olijven goed tot zijn recht. Ze smaken ook heerlijk in een hartige taart of op een lekker vers broodje. En bijvoorbeeld op een feestje als borrelhapje. Vul olijven met feta, mozzarella, tonijn of bijvoorbeeld paprika.
Bewaren
Wil je olijven zo lang mogelijk bewaren, doe ze dan in een schone pot en voeg olijfolie toe. Op deze manier kun je de olijven tot 10 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries blijven olijven (zonder olie) maximaal 3 maanden goed.
Olijven tips
- Olijfbomen zijn niet vorstgevoelig, toch is het aan te raden de jonge bomen in december en januari in te pakken. Leg wat stro op de grond of gebruik een andere afdekking die vocht en licht doorlaat.
- Dat de olijf groen of zwart is, is geen kwestie van soort maar van Het tijdstip van oogsten bepaalt of een olijf groen of zwart is. Onrijpe olijven zijn groen, rijpe olijven zijn donkerbruin of zwart. Afhankelijk van jouw smaak, bepaal je de oogsttijd.
- Wil je een origineel hapje op tafel zetten? Klop wat eieren los in een schaal. Rol olijven door wat bloem, haal ze vervolgens door de losgeklopte eieren en dan weer door wat paneermeel. Zet ze nu twee uur in de koelkast en frituur dan de olijven kort in wat olie of frituurvet. Smullen maar!
Deel deze pagina